Vervuild drinkwater Spakenburg; agrariër ’werd onpasselijk van de stank’

Vervuild drinkwater Spakenburg; agrariër ’werd onpasselijk van de stank’
© Foto STUDIO KASTERMANS
Werk aan de dijk bij Spakenburg.

Tien kalveren is de Spakenburgse agrariër Wim van de Geest afgelopen weken kwijtgeraakt door vervuild drinkwater. „Dat je je dieren onder je handen ziet wegglippen is niet echt fijn”, zegt hij.

Het was Van de Geest die halverwege juli na het zoveelste dode jonge dier een monster nam van het voor hem verdachte drinkwater. Er bleek sprake van zware vervuiling dat uit de dijk sijpelde. Met waardes aan zout en sulfaat van meer dan twintig keer het toegestane maximum. De drachtige koeien hadden maandenlang dat water gedronken, realiseerde hij zich achteraf. „Bij het eerste dood geboren kalfje denk je nog, hè bah. De tweede stierf na acht dagen. Alles hebben we geprobeerd om ze in leven te houden. Antibiotica, probiotica, vitaminen, mineralen, spierversterkers. Misschien leven ze daardoor twee dagen langer, maar uiteindelijk ging de een na de ander dood. Het kwartje viel toen ik over de dijk reed en bijna moest overgeven van de lucht die van dat schuim afkwam.”

Uit de door Van de Geest opgestuurde monsters kwamen extreem hoge waardes. „Die vrijdag daarop (in juli, red.) was het één grote heksenketel op de dijk hier. Daarna zijn ze ook meer monsters wezen nemen. Het gaat over twee kilometer dijk. Tot aan Eemdijk.”

De Spakenburger zegt desgevraagd het ook vervelend te vinden voor zijn bedrijfsvoering. „Ik word enorm beperkt in mijn werk nu. Je moet bijvoorbeeld de koeien elders laten grazen en drinken.” De melk die de koeien geven is volgens hem wel van goede kwaliteit. „Die wordt elke dag gecontroleerd.” Hij legt uit dat de kalveren als foetus door de sulfaten veel minder weerstand hebben gekregen ook. „In sulfaat zit zwavel, en dat bindt mineralen aan zich. Koeien worden minder vitaal, kalveren hebben bijna geen weerstand meer.”

Van de Geest wil niet antwoorden op de vraag of ook andere boeren bij hem in de buurt problemen hebben door de vervuiling aan de rand van de polder. „Je moet immers wel een verband aantonen met de vervuiling die van de dijk afkomt”, zegt hij, doelend op de ’zwarte smurrie’.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws