Toren Stulpkerk Lage Vuursche na restauratie weer helemaal in het nieuw

Toren Stulpkerk Lage Vuursche na restauratie weer helemaal in het nieuw
© Caspar Huurdeman
KerkrentmeesterHenk Kuus (rechts) en Ralf Tiemes van de firma Wely plaatsten de haan terug.

Het is gelukt om nog net voor kerst de klokkentoren van de Stulpkerk in Lage Vuursche weer in alle glorie te laten blinken.

Met een hoogwerker zetten kerkrentmeester-ouderling Henk Kuus (67) en Ralf Tiemes van de firma Wely uit Groessen de haan bovenop kruis en wereldbol. De torenhaan heeft nieuw bladgoud gekregen, het lood van de klokkenstoel zelf is vervangen, de bol eronder is behandeld en de wijzerplaten van de klok zijn geschilderd zodat ze weer geruime tijd hoog boven het buurtschap de weergoden kunnen weerstaan. Flinke kostenpost voor de kleine Vuursche gemeente van zo’n 150 zielen, maar dankzij enkele giften, inzamelingen en acties afgelopen maanden begint het streefbedrag van 16.000 euro langzaam in zicht te komen. Met de verkoop van kerstkransen werd recent nog 700 euro binnengehaald.

De reparatie was noodzakelijk na een inspectie van de Monumentenwacht. Toren, haan en kruis kijken al 450 jaar uit over Lage Vuursche. De toren inclusief luidklok zijn sinds 1938 eigendom van de kerkelijke Vuursche gemeente, in dat jaar droeg de gemeente Baarn het eigenaarschap over.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws