Stulpkerk: ‘Ik tel mijn zegeningen’

Stulpkerk: ‘Ik tel mijn zegeningen’
© foto studio kastermans/leon dakkus
Glas-in-loodruitjes, houten stoelen en een orgel op de vliering.

Boeren, burgers en buitenlui. Dat was het thema van Open Monumentendag 2017 dit weekeinde. Eén van de monumenten die openstaat voor publiek is De Stulpkerk aan de Hoge Vuurseweg in Lage Vuursche. Maar bezoekers van deze kerk komen niet alleen voor het gebouw. ,,Het was sensatie, dus ik durfde niet zo goed.”

De Stulpkerk is een protestantse, hervormde kerk uit 1659. Glas-in-loodruitjes, houten stoelen en een orgel op de vliering. Bezoeker Miep staat met haar man op een camping in Lage Vuursche. Zelf is ze katholiek. ,,Ik verbaas me over het interieur. Zo kaal. In onze kerk hebben we beelden en kruisen.”

De kerkorganist speelt onverstoorbaar. Groepjes bezoekers blijven binnenkomen. ,,Het loopt aardig door vandaag”, zegt ouderling Henk Kuus. Elke zondag zijn er twee kerkdiensten. ,,Vijftig kerkgangers ’s ochtends, dertig ’s avonds. Het is een klein dorp, dus de terugloop is niet zo zichtbaar.” Miep ziet wel dat minder mensen haar kerk bezoeken. ,,Ik hoop dat de kerk blijft bestaan. Ik trouwde er en ik had er de uitvaarten van mijn ouders en nichtje. De kerk is van emotionele waarde.”

Achter de preekstoel staan schermen met afbeeldingen. Kuus: ,,Het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ heeft niets met de kerk te maken. Daarom zochten wij naar een verbintenis”. Vrijwilligers doken in het archief en zochten naar foto’s van boeren, paleizen en burgers. ,,Deze foto’s vallen binnen de kerkelijke grens. Van Bilthoven tot Hoge Vuursche. Vroeger kwam iedereen samen in de kerk. Was de band strakker. Maar de kerk is nog steeds de trots van het dorp.”

De torenklok luidt nog elke middag om twaalf uur. Kuus: ,,Mensen hechten daar waarde aan.” Het geluid klinkt door tot diep in de bossen. ,,Vroeger was het klingelen een teken voor bosarbeiders te mogen schaften.”

Op de begraafplaats ligt Prins Friso begraven. Een eenvoudig graf met witte hortensia’s eromheen. Kuus: ,,Er komen nog steeds veel mensen kijken.” Ook vandaag is dat het geval. Annelies van Thiel uit Abcoude is hier met haar man. ,,Even lunchen en ik wilde graag het graf bekijken.” Ze voelt mee met prinses Beatrix. ,,Mijn man heeft zeven broers, maar vijf van hen zijn al niet meer in ons midden. Verlies is groot. Ik denk: ‘hoe moet dit voor de ex-koningin zijn?’ Verschrikkelijk. Ik heb één dochter en zij heeft twee hummeltjes. Ik tel mijn zegeningen.”

Bij het graf zegt een bezoeker: ,,Goh, overleed hij in 2013? Lang geleden zeg. Eerst durfde ik niet te kijken, want het was sensatie.”

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws