’Sloop die voorgevel nu ook maar’

’Sloop die voorgevel nu ook maar’
© Jetty Claus
De bouw ligt stil. Doorgaan is gevaarlijk, vindt de aannemer

,,We kunnen wachten tot sint-juttemis. De ellende is nu nog erger dan voorheen”, verzucht een omwonende over de vervallen Vuursche smederij. Na de sloopklus is vorige maand de geplande restauratie tijdelijk stilgelegd. ,,Het is te gevaarlijk”, aldus aannemer Herman Knol.

,,De kwaliteit was slechter dan gedacht. Zo waren de stalen steunbalken zwaar verroest. Die moeten vervangen worden. De voorgevel blijft staan, maar we moeten wat doen omdat er ook een keldergedeelte komt”, meldt Knol over het zwaar vervallen rijksmonument. Hij is nu in ’constructief overleg’ met de gemeente en Monumentenzorg. De aannemer zegt ’dolgraag’ verder te willen met de bouw van de drie woningen en een woonwerkruimte van ’Royal Residence Lage Vuursche’.

Voor voorbijgangers die achter de hekken met grote zeilen brokkelige en gestutte muren ontwaren is het geen wonder dat de staat erbarmelijk is. Vooral aan de achterzijde is de aanblik bedroevend. Overbuurman Leo Terschegget en makelaar Arjan van der Waaij hebben zoiets van ’sloop alles en bouw het in dezelfde stijl op’. In hun ogen is wat er nu gebeurt eigenlijk gekkenwerk. Er is al zoveel jaren over gebakkeleid, terwijl het pand verder verkrotte.

Berg aarde

Een buurvrouw van de smidse is ontstemd dat zij nog langer in de troep zit. ,,Het zand waait ons huis in.” Zij kijkt tegen metershoge bergen aarde aan op een paar meter afstand. Ze zijn ontstaan door de gaten, die gemaakt zijn voor het archeologisch onderzoek.

,,Het is een aanfluiting, maar je raakt eraan gewend”, zegt Terschegget laconiek. Een bejaarde man die op het terras is neergestreken van het Jagershuis, vlak naast de puinhoop vraagt zich af wie daar nu een peperduur huis koopt. ,,Je gaat hier toch niet zitten aan zo’n drukke weg voor 1,6 miljoen.”

Nog niet een van de panden is verkocht, maar makelaar Arjan van der Waaij verwacht ’goede zaken’ te doen voor de oplevering begin volgend jaar. ,,Er zijn kandidaten die wel happen als zij zeker weten dat het doorgaat. Dit is het exclusieve segment voor bijvoorbeeld mensen die veel in het buitenland zitten en in Nederland een rustige veilige plek in de natuur willen hebben. Aan de achterkant door een zandpad gescheiden van Kasteel Drakensteyn. De achtertuin is een compleet andere wereld. Daar is het heel rustig.” De gemeente kon gisteren geen commentaar geven wanneer de bouw kan worden hervat.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws