’Overlast van honden en mountainbikers in de Soester bossen aanpakken’

’Overlast van honden en mountainbikers in de Soester bossen aanpakken’

Mountainbikers en loslopende honden zorgen in de Soester bossen steeds vaker voor irritatie. De fractie van GGS vraagt het Soester gemeentebestuur om actie.

,,Vooral in de weekeinden rijden er veel mountainbikers door het bos, en te vaak buiten de voor hen aangelegde paden”, stelt Jan Paauw van GGS. Het levert, zo weet hij, regelmatig scheldpartijen op van wandelaars die van hun sokken gereden worden.

Vooral in de Lange Duinen wordt volgens hem veel gereden. In de Korte Duinen wordt minder door de bikers gereden, maar zijn het juist weer de loslopende honden. ,,Als je er wat van zegt, zeggen mensen dat ze niet weten dat de hond niet los mag. Terwijl dat losloopverbod er niet voor niets is. Er is daar veel wild.”

Paauw vindt dat er meer gecontroleerd moet worden in de bossen. ,,Als er geen controle is, zie je dat het verslapt. We hadden als gemeente ook besloten tot speciale bos-boa’s (buitengewoon opsporings ambtenaar, red.).”

De fractie van GGS wil van het college weten hoeveel van hen in de bossen actief zijn, en hoe vaak ze patrouilleren. Ook wil GGS weten hoe vaak er afgelopen tijd al bonnen uitgedeeld zijn.

Enkele weken geleden was er bij de Stulp bij Lage Vuursche voor het eerst sinds jaren een controle op mountainbikers en loslopende honden, op een zondagmorgen. Dat was ook omdat er steeds vaker klachten komen. Het aantal bikers in de bossen neemt toe.

Soest is een van de weinige gemeenten met een eigen bosgebied en dient dus zelf te handhaven. Soest heeft een eigen Bosnota, die drie jaar geleden opnieuw werd vastgesteld. Weliswaar na fikse commotie, omdat aanvankelijk het plan was loslopende honden in de Lange Duinen aan banden te leggen. Dat plan haalde het niet.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws