Over de Tong: The Oriental Swan biedt verfijnde keuken

Over de Tong: The Oriental Swan biedt verfijnde keuken
© Foto Studio Kastermans
Gastvrijheid staat hoog in het vaandel bij The Oriental Swan.

Het Aziatische restaurant The Oriental Swan in Soesterberg is de afgelopen tijd aan onze aandacht ontsnapt. Dat is jammer, sterker nog, dat is zelfs onterecht, aangezien dit restaurant de toets der kritiek moeiteloos kan doorstaan.

The Oriental Swan is een warm, aangenaam en kruidig bad waar je je, vanaf het eerste moment, welkom voelt. Gastvrijheid staat er hoog in het vaandel. Het maakt deel uit van de FER, de organisatie van betere Chinese restaurants.

Swan staat voor zwaan. Tot 25 jaar geleden is in dit pand wegrestaurant ’t Zwaantje te vinden. Destijds een zeer bekende naam en volgens de overlevering een van de eerste wegrestaurants van ons land. Massa’s mensen maken er een tussenstop voor koffie of een eenvoudig hapje. Om het wegrestaurant eer aan te doen, heeft de leiding een kwart eeuw geleden besloten de oude naam in de nieuwe te verwerken: vandaar dus The Oriental Swan. Ook in de tekening kom je een sierlijke zwaan tegen en is de naam ’t Zwaantje ook nog zichtbaar op de gevel.

Hoe is de ontvangst?

Al zou je per se spijkers op laag water willen zoeken, dan nog kan je The Oriental Swan niet betrappen op fouten. We worden, meteen na binnenkomst, correct begeleid naar ons gereserveerde tafeltje en kijken daarna tevreden rond, voelen ons ’senang’ in deze Aziatische omgeving, die ook weer niet té Aziatisch is. Als we enkele minuten later knabbelen aan de kroepoek en de emping, kan de avond beginnen, stellen we tevreden vast.

Hoe zitten we?

Aan een tafeltje met mooi wit tafellinnen, grote zware wijnglazen, dito glazen voor het water, stokjes voor wie daar mee overweg kan in een omgeving die ronduit aangenaam is. Het restaurant heeft veel rood verwerkt in de inrichting, maar is niet volgepropt met allerlei Chinese prullaria. Er heerst een serene rust in The Oriental Swan, maar het is nou ook weer niet zo alsof je in een museum naar deftige kunst staat te staren.

Hoe is de bediening?

Wij maken de vergelijking met choreografie. De dames en heren van de bediening bewegen zich sierlijk door de zaak, hebben onafgebroken oog voor iedereen. De attentiewaarde is geweldig. Geïrriteerd wenken - ho maar. Is nooit nodig. Eén blik richting het personeel is voldoende om de aandacht te trekken. Studenten van horeca-opleidingen zouden er eens een kijkje moeten nemen.

Wat staat er op de kaart?

Kantonees, Thais, Scechuaans en Mongools. Zelfs de zeer kritische eter komt aan zijn trekken. Veel vis (zalm, tarbot, forel, zeetong en oesters en coquilles), (grote) garnalen, varkens-, lams- en rundvlees plus kip en groenten.

Wat bestellen we?

We gaan als voorafje voor Kantonees. Niet dat we haarfijn de verschillen weten tussen de aangeboden keukens. Hoewel we er van op de hoogte zijn dat de Thaise keuken behoorlijk afwijkt met de populaire rode en groene curries. Chinezen zijn niet zo van deze vorm van koken. Wij kiezen voor dim sum (27 euro voor twee personen), een combinatie van (een ruime hoeveelheid) kleine hapjes, deels gestoomd, deels uit de frituur, zoals de loempiaatjes. In de hapjes zit groenten, vlees en rijst verwerkt. Ze hebben stuk voor stuk hun eigen specifieke smaak. Een pittig sausje wordt erbij geleverd plus een milde sojasaus. Dim sum betekent trouwens ’raakt je hart’, en zo is het.

En het hoofdgerecht?

We besluiten ieder onze eigen gang te gaan: het wordt san kwat (eveneens Kantonees), een visschotel met tongfilet, krab, garnalen in romige, pikante saus (38 euro). Kijk, zeggen we tegen elkaar: zó hoort de verfijnde Chinese keuken te smaken. Zacht van smaak, maar ook licht pittig. Met de hoeveelheden wordt niet zuinig omgesprongen en dat geldt ook voor de krab, die in ruime porties geserveerd wordt. Met de gebakken rijst is dit gerecht áf.

De tjap kam au (25,50 euro) is - toeval of niet - óók al van Kantonese oorsprong. Zeldzaam malse ossenhaas met pittige en knapperige stukjes groenten ’verpakt’ in een soort vogelnestje. Voor alle gerechten geldt, dat de smaken bijzonder zijn. Niks overheerst, alle kruiden en andere toevoegingen zijn punctueel afgewogen.

Iets te drinken?

The Oriental Swan schenkt - en dat zie je niet zo vaak - goede wijnen. De zaak kent een aparte wijnkaart. Wij drinken er Sauvignon Blanc bij (4,90 euro per glas).

Dessert?

We besluiten samen één dessert te nemen. Het wordt latte macchiato met ijs (7,50 euro). Zonder problemen worden er twee setjes van een lepel en een vorkje bijgeleverd en tevreden smullen we samen van dit gerecht.

Rekening?

We moeten 135 euro betalen en besluiten op termijn terug te keren.

Cijfer: 9

Restaurant

The Oriental Swan, Rademakerstraat 2, 3769 BD in Soesterberg. Open: di t/m zo 16.00-22.00 uur. Afhaal: 14.00-22.00 uur. Website www.orientalswan.nl

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws