Herrie hoort bij Houthakkersfeest Lage Vuursche

Herrie hoort bij Houthakkersfeest Lage Vuursche
© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks
Oren dicht - bezoekster rechts -bij het motorzagen.

Houtsnippers vliegen in het rond. Het was dit weekeinde alweer de 31ste editie van het Houthakkersfeest in de Kuil van Drakensteyn in Lage Vuursche.

Op grote afstand van het terrein in het bos zijn de kettingzagen al hoorbaar. ,,Wat een herrie”, roept een vrouw. Ze drukt haar handen tegen haar oren. Er is veel te doen en veel te zien. Kinderen die van de kabelbaan glijden, marktkraampjes en optredens van doedelzakspelers. Maar de meeste mensen zijn rond de houten sculpturen te vinden.

Speedcarving. Een verplicht onderdeel voor alle deelnemende sculptuurzagers. Binnen dertig minuten moeten de mannen een beeld uit een boomstronk toveren. Soester Melissa is met haar vader mee. Ze staat op een verhoging en kijkt boven de mensenmassa uit naar het snelle zaagwerk. ,,Ik zie een vis en een vos. De vos vind ik het mooiste.” Zaagsel waait in haar oog.

Bosgeest

Naast de rondes speedcarving werken de sculptuurzagers twee dagen lang aan een groot eindwerkstuk. Een adelaar, twee papegaaien in een kooi, olifanten. Zager Rob Bruins (43) uit Elst maakt een bosgeest. Maar dat was niet de bedoeling. ,,Toen ik hierheen kwam, wilde ik een boomstam met een varken en biggetjes zagen.” De organisatie gooide roet in het eten. ,,We kiezen het hout niet zelf. Daar is een loting voor.” Zijn stam was niet geschikt. ,,Dus het werd een bosgeest.” Een verhaal zit er niet achter. ,,Nee, gewoon iets nieuws proberen.” Sculptuurzagen is zijn hobby. Hij zaagt vier keer per jaar op evenementen als deze. ,,Ik woon in een woonwijk, dus mensen gaan het niet waarderen als ik heel de dag met een kettingzaag in de weer ben.”

Creatief

Hij is hier met vrienden die ook allemaal aan een werkstuk werken. De vriendengroep begon met zandsculptuurwedstrijden. ,,We zijn creatief. Ik vroeg een keer in de kroeg wie er mee wilde doen. Iedereen zei ja.” Nu maken ze ijs- en houtsculpturen. ,,Je werkt met dezelfde materialen. Maar hout is moeilijker. Zwaarder.” De kettingzagen wegen zes kilo.

Bezoeker Marianne van Duin uit Nieuwkoop vindt de arend het mooiste. ,,Ik zie soms een Amerikaans programma over houtbewerking. Dan blijf ik kijken. Nu zie ik het in het echt.” Bezoeker Jan Elzen uit Amersfoort vindt het knap wat de zagers doen. ,,De nar vind ik het mooiste. Die is al af. De rest niet.”

Duivel

Een vrouw naast hem reageert verbaasd. ,,Nar? Dat is een duivel met oren.” Elzen: ,,Ach, kan ook. Ik vind het zeer kunstig.”

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws