Einde aan ’gijzeling’ Ridderhof

Vele tientallen bewoners van recreatiepark De Ridderhof in Lage Vuursche kiezen deze zomer eieren voor hun geld door te vertrekken. Zo’n zestig procent van de 85 eigenaren verkoopt het chalet op gepachte grond aan de omstreden projectontwikkelaar Topparken. De nieuwe eigenaar biedt op last van de rechter een ’redelijke’ vergoeding. Mistroostig is het beeld van de vele al leegstaande huisjes, soms omgeven door een bouwhek in afwachting van sloop.

Negen jaar lang vormden de bewoners een gesloten front. Ze wonnen rechtszaken tot aan de Raad van State. Na hervatte onderhandelingen op basis van ’vertrouwen’ is er de mogelijkheid om te kiezen tussen diverse opties rond vertrekken of blijven en eventueel de grond kopen. De parkkosten gaan met vijftig procent omhoog. Het bewonersbestuur is blij met deze keuzevrijheid, maar een aantal critici op het park ziet het als een stap in de verkeerde richting. ,,Het is los zand geworden. Veel mensen voelden zich lang gegijzeld, omdat ze hun huisje niet konden verkopen. Ze zijn vaak oud en bang dat ze straks niks meer krijgen”, zegt een bewoonster, die anoniem wil blijven. Huisjeseigenaren konden tot 1 juli ingaan op een aanbod, waarbij alle chalets apart werden getaxeerd. Bij een waarde tot tien mille wordt het bedrag vermenigvuldigd met tweeënhalf.

Penningmeester Willem Posthumus van de bewonersvereniging krijgt nog 7500 euro voor zijn huisje met bladderend verfwerk. ,,Na dertig jaar zijn dit mijn laatste twee weken hier. De jongere generatie wil deze manier van vakantie vieren ook niet meer.” Ook een 95-jarige buurman vertrekt met tranen in de ogen. Bij duurdere huisjes wordt de prijs na onderhandeling bepaald en geldt geen vermenigvuldigingsfactor. ,,Ik ken mensen die een smak geld betaald hebben, ruim een ton. Als je dan dertig mille geboden krijgt, schrik je. We hebben mensen aangeboden om te helpen bij de onderhandelingen’’, aldus Posthumus. ,,Op een gegeven moet je ook je verlies kunnen nemen, maar dat kunnen mensen vaak niet.” De huisjes van goede kwaliteit worden ingepast in de plannen voor het ecologische recreatiepark. De nieuwe chalets inclusief grond gaan ruim twee ton kosten.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws