Bioscoopje Paleis Soestdijk even opengesteld

Bioscoopje Paleis Soestdijk even opengesteld
© Archieffoto: Studio Kastermans
Jean Heijl leverde films aan paleis Soestdijk voor prins Bernhard. ,,Vanaf 1981 tot vrijwel het eind van zijn leven heb ik films gebracht."

De filmzaal van Paleis Soestdijk zal volgende week toegankelijk zijn voor bezoekers. Van 2 tot en met 7 januari kan de vroegere privébios van de koninklijke familie worden bekeken.

De zaal is nog intact, met de originele projectoren, die het intussen wel hebben begeven. Er wordt voor de belangstellenden dan ook niks vertoond, de zaal zelf is de attractie. Onder leiding van een gids kun je erin, op vertoon van een normaal toegangsbewijs. De zaal is niet ingericht op rolstoelers. Reserveren is niet mogelijk.

De sleutels van Paleis Soestdijk en het bijbehorende terrein zijn onlangs door het Rijksvastgoedbedrijf overgedragen aan particulieren. Ze gaan er in de toekomst vooral tentoonstellingen en presentaties over innovatieve ontwikkelingen presenteren.

Het paleis is nu elf jaar open voor publiek en belangstellenden kunnen gewoon blijven komen. Het paleis staat leeg sinds de dood van zijn laatste bewoner prins Bernhard in 2004, die het in 1937 met prinses Juliana had betrokken.

Huwelijkscadeau

Prins Bernhard verslond documentaires tot actiefilms en was een echte filmfanaat. Iedere zondagavond keek hij in de filmzaal van Paleis Soestdijk een film op zijn eigen witte doek. ,,Als huwelijkscadeau kregen prinses Juliana en prins Bernhard van de Nederlandse Bioscoopbond een filmzaal in het paleis. Distributeurs zouden hun speelfilms als het mogelijk was beschikbaar stellen ", vertelt filmdistributeur Jean Heijl, al vele jaren woonachtig in Soest in eerder in De Gooi- en Eemlander verschenen artikel.

,,Vanaf 1981 heb ik films geleverd aan Paleis Soestdijk. Ik woonde in Soest en reed vaak langs het Paleis. Ik dacht op een gegeven moment, ik kan de films zelf wel gaan brengen. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of het mocht. En dat mocht. Tot vrijwel het eind van zijn leven heb ik films gebracht."

,,De persoonlijke secretaresse van de prins belde altijd. Dan zei ze bijvoorbeeld: de prins gaat zondag met een aantal jachtvrienden kijken, dus het mag wel een pittige film zijn. Maar hij kon net zo goed genieten van een Disneyfilm die hij samen met zijn kleinkinderen keek, van een film van Steven Spielberg of de nieuwste film van Tom Cruise. Rambo keek hij bijvoorbeeld ook graag."

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws