Gemeentelijk Gymnasium Hilversum bestaat 110 jaar en viert het met een toneelstuk over oud-leerling Paul Polak

Justin van der Veen, theaterdocent, oefent het script met de leerlingen.© Milan Reinds

Emma Kemp
Hilversum

Het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum viert op zaterdag 3 juni het 110-jarig bestaan. Speciaal voor het lustrum hebben leerlingen het toneelstuk ’Scholierenprotest Paul Polak’ gemaakt, over een oud-leerling van de school. Oud-burgemeester Pieter Broertjes is ook aanwezig.

„Het wordt niet zo uitgebreid gevierd als met het honderdjarig bestaan, maar het wordt zeker een feest”, laat conrector Carolien Barkey Wolf weten. Er hebben zich al vijfhonderd mensen aangemeld, waaronder oud-burgemeester Pieter Broertjes en burgemeester Gerhard van den Top. „Maar we hebben nog genoeg plek voor meer mensen.”

Paul Polak

Het hoogtepunt van het lustrum is het toneelstuk ’Scholierenprotest Paul Polak’, naar een oud-leerling van de school die protesteerde tegen het verwijderen van Joodse leerlingen en docenten van de school. De voorstelling wordt geregisseerd door oud-leerling Justin van der Veen, nu theaterdocent. Oud-leerlingen Bob Kreiken en Sammie de Vries schreven het stuk en de acteurs zijn een aantal huidige studenten van het gymnasium, met onder andere een rol voor de voormalig NSB-burgemeester Ernst von Bönninghausen.

Lees ook: Paul Polak Prijs voor leerlingen die opkomen voor een ander. Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum eert oud-leerling

Gemeentelijk Gymnasium Hilversum aan de Vaartweg.© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Gele kaart

Een paar jaar geleden heeft Bob Kreiken twee audiovisuele routes uitgezet langs zestien plekken in Hilversum die een bijzondere rol speelden in de Tweede Wereldoorlog. De eerste route loopt door Trompenberg en Villaparken, de tweede door de Boomberg. De routes kan iedereen volgen met de app izi.TRAVEL.

Vrijdag 2 juni krijgen de eerste- en tweedeklassers de show te zien en op zaterdag wordt het opgevoerd voor de aanwezigen van het lustrum. Verder is er livemuziek en er kunnen allerlei lessen gevolgd worden, zoals schaakles. „Ook kun je weer eens een toets maken en een gele kaart als waarschuwing krijgen, om te voelen hoe het is om weer eens uitgefoeterd te worden door de dagcoördinator”, lacht Barkey Wolf.

Het feest is op zaterdag 3 juni aan de Vaartweg 54, van half 12 tot 6 uur. Aanmelden kan via de website: gymnasiumkaartje.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.