Het is voortaan (ook) verboden om drugs te gebruiken in het uitgaansgebied van Hilversum. Boete bedraagt 420 euro

© Foto ANP

1 / 2
Eddie de Paepe
Hilversum

Het is voortaan verboden om drugs te gebruiken in het uitgaansgebied (en op aangewezen plekken) in Hilversum. Het consumeren van alcohol in de openbare ruimte was al verboden.

Het drugsverbod is vastgelegd in de gemeentelijke APV (Algemene Plaatselijke Verordening) om overlast tegen te gaan en te kunnen handhaven. Het was al verboden om alcohol op straat te drinken. Middelen die in de Opiumwet worden genoemd als xtc, amfetamine en heroïne of lachgas, qat of hasj zijn er nu bij gekomen.

Met het ’aanwijzingsbesluit’ is er volgens de gemeente ook meer duidelijkheid voor de handhavers. Je mag in het gebied en op aangewezen plekken niet gebruiken en ook geen drugs op zak hebben. Politie en BOA’s kunnen overtreders aanspreken en op de bon slingeren. Een avondje uit kost dan 420 euro extra. De gemeente gaat nu eerst een periode waarschuwen en informeren over deze nieuwe maatregel.

(tekst gaat verder onder de foto)

© Foto ANP

Aantrekkelijk

,,Hilversum biedt een aantrekkelijk aanbod aan horecagelegenheden voor uitgaanspubliek”, licht burgemeester Gerhard van den Top toe. ,,Daar zijn we trots op. Het gebruik van verdovende middelen in het centrum leidt tot overlast en gevoelens van onveiligheid bij bewoners, ondernemers en bezoekers. Met deze gebiedsaanwijzing kan de politie optreden. Zo houden we het Hilversumse centrum gezellig.”

(tekst gaat verder onder het kaartje)

Het (uitgaans)gebied waarbinnen het verbod geldt.© illustratie gemeente Hilversum

Met het uitgaanscentrum worden alle openbare plaatsen bedoeld binnen het betreffende gebied dat grofweg wordt begrensd door de centrumring. In het aanwijzingsbesluit wordt het exacte gebied aangeduid. Daarnaast zijn ook schoolpleinen, parken en speelplaatsen in de gemeente aangewezen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.