Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

ANP Producties | Bron: ANP
Tel Aviv

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. Brandpunt van de landelijke protesten op de dertiende zaterdag op rij was Tel Aviv. Daar waren volgens waarnemers meer dan 100.000 mensen op de been.

"De regering wil geen akkoord, ze wil alleen tijd winnen om de gerechtelijke coup door te voeren", aldus de organisatoren. Zij zien het als een taak voor de bevolking om de democratie te beschermen. Op 150 locaties verspreid over het land werd actiegevoerd.

Betogers blokkeerden volgens Israëlische media straten in onder meer Jeruzalem en Tel Aviv. Ze zwaaiden met Israëlische vlaggen en droegen borden met teksten als ‘Democratie is sterker dan deze regering’ en ‘Arresteer Netanyahu’.

Ruimte voor dialoog

De omstreden premier pauzeerde begin deze week na massaprotesten en een algemene staking het wetsvoorstel dat parlement en regering meer macht geeft ten koste van de rechtspraak om "ruimte voor dialoog" te creëren. Sinds dinsdag zijn gesprekken gevoerd tussen de coalitie en oppositieleden, die herhaaldelijk betwijfelden of Netanyahu echt uit is op een compromis.

De uiterst rechtse coalitie van Netanyahu wil de invloed van het hooggerechtshof inperken. Rechters zouden buitensporig veel macht hebben om politieke beslissingen ongeldig te verklaren. Tegenstanders uit allerlei geledingen van de maatschappij beschouwen de regeringsplannen als een gevaar voor de scheiding der machten en de democratie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.