Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid. "Zoals meerdere bondgenoten van Israël maak ik me grote zorgen", zei Biden. "Ze kunnen niet doorgaan op deze weg, en dat heb ik min of meer duidelijk gemaakt.' Na enig aandringen door journalisten zei Biden: 'Ik hoop dat hij (Netanyahu) ervan afziet."

Biden zei ook te hopen dat Netanyahu zal proberen "een echt compromis" uit te werken met volksvertegenwoordigers van alle partijen. "Maar dat valt nog te bezien", aldus de president, die ook aangaf dat hij niet overweegt de Israëlische premier uit te nodigen in het Witte Huis - "In ieder geval niet op korte termijn."

Netanyahu stelde maandag het voorgestelde maatregelenpakket over het rechtssysteem, dat volgens critici de gerechtelijke macht gevaarlijk zou verzwakken, uit na massale protesten en een algemene staking. Hij zei daartoe te hebben besloten om "ruimte voor dialoog" te maken.

In Israël zijn al de eerste pogingen ondernomen om tot een compromis te komen over de hervormingen. De coalitie van uiterst rechtse en religieuze partijen van Netanyahu ontmoette dinsdagavond de oppositie voor een eerste onderhandelingsronde. President Isaac Herzog had delegaties van de regeringspartijen en de twee grootste oppositiepartijen bijeengebracht, die na ongeveer anderhalf uur "in een goed sfeer" uiteengingen, aldus het kantoor van Herzog.

De komende dagen worden meer gesprekken verwacht.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.