Zembla: OM verwijdert aantekening strafblad Zembla-journalist

ANP Producties | Bron: ANP
Hilversum

De aantekening op het strafblad van Zembla-journalist Ton van der Ham na zijn arrestatie in 2018 is door het Openbaar Ministerie verwijderd, meldt Zembla dinsdagochtend. Van der Ham was destijds aan het werk in het UMC Utrecht toen beveiligers hem aanhielden. Het OM concludeert volgens Zembla na nieuw onderzoek dat de aanhouding was gebaseerd op een dwaling.

Van der Ham deed onderzoek naar misstanden in het ziekenhuis. Hij wilde opnamen maken van een openbare lezing van een terminaal zieke vrouw, Adrienne Cullen. Hij was hiervoor uitgenodigd maar het ziekenhuis weigerde hem toegang. Hij mocht de vrouw na afloop wel interviewen. Nadat de verslaggever en zijn cameraman zich hadden klaargemaakt voor het interview, hield de beveiliging hem aan op grond van lokaalvredebreuk.

Destijds noemde het OM de arrestatie ongelukkig en seponeerde de zaak. Toch was Van der Ham volgens het OM officieel nog wel schuldig. Hierdoor kreeg hij een strafblad. De journalist is blij dat hij daar na vijf jaar "eindelijk" van af is, zo zegt hij in een reactie op LinkedIn. "En dat is niet alleen leuk voor mij: dit is goed nieuws voor de journalistiek, want het kan niet zo zijn dat een journalist die zich aan alle afspraken houdt op basis van verkeerde aannames (of onder valse voorwendselen - doorhalen wat niet van toepassing is) wordt aangehouden en in een politiecel eindigt."

In november vorig jaar oordeelde de Nationale Ombudsman al dat de journalist onterecht een strafblad had gekregen. "Daar heeft het OM kennelijk goed naar geluisterd. En daarom dus vandaag dit heuglijke bericht", aldus Van der Ham.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.