Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

Het geweld wordt veroordeeld door onder meer de Raad van Europa. Mensenrechtencommissaris Dunja Mijatovic wijst erop dat ook agenten het slachtoffer zijn geworden. "Maar het sporadische geweld van sommige betogers en anderen kan het buitensporige politiegeweld niet rechtvaardigen. Deze daden zijn ook niet voldoende om vreedzame demonstranten hun recht op vrijheid van samenscholing te ontnemen."

De Franse organisatie Ligue des droits de l’Homme stelt dat "het recht om te demonstreren wordt ondermijnd door onevenredig en gevaarlijk gebruik te maken van geweld". Human Rights Watch zegt zich eveneens zorgen te maken over de politiepraktijken. Er zijn onder meer berichten dat scholieren en voorbijgangers zijn vastgehouden en traangas is afgevuurd op afgesloten plaatsen.

Pensioenhervormingen

Ook vanuit de journalistiek klinkt kritiek. Verslaggevers kregen volgens Reporters Without Borders te maken met "willekeurige arrestaties, aanvallen en intimidatie door de politie". Deze organisatie wil dat de binnenlandminister de veiligheidsdiensten tot de orde roept.

Veiligheidsfunctionarissen verdedigen het handelen van de politie. Zij stellen dat er wordt gereageerd op gewelddadige relschoppers en anarchistische groepen die regelmatig demonstraties infiltreren om botsingen uit te lokken. President Emmanuel Macron veroordeelde het geweld vrijdag en zei dat de veiligheidsdiensten "op een voorbeeldige manier" hadden gewerkt.

In Frankrijk wordt sinds januari gedemonstreerd tegen pensioenhervormingen, waaronder de verhoging van de pensioenleeftijd. Sinds de regering de hervormingen vorige week doordrukte, ontstaan bij veel betogingen ongeregeldheden. Donderdag was de gewelddadigste dag sinds het begin van de protestgolf. De politie arresteerde meer dan 450 mensen. Er raakten volgens de autoriteiten meer dan vierhonderd agenten gewond

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.