ProRail: tot en met 23 april geen treinen bij Molkwerum om das

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Spoorbeheerder ProRail is nog tot en met 23 april bezig met werkzaamheden aan de Friese spoordijk bij Molkwerum waarin een das huist. De gangen die dassen hebben gemaakt kunnen ervoor zorgen dat het spoor gaat verzakken. Sinds 13 maart rijden daarom tussen Workum en Stavoren geen treinen. ProRail verwacht dat het treinverkeer er 24 april wordt hervat.

De das is een beschermde diersoort en daarom mag ProRail niet zomaar aan de slag. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaf donderdag een ontheffing. Een ecoloog en een dierenarts kijken mee bij de werkzaamheden. Inmiddels is er een alternatieve dassenburcht gerealiseerd, een berg grond op enige afstand van het spoor waar de dieren kunnen graven. Ook ligt er gaas op de dijk en is het gras gemaaid om de omgeving minder aantrekkelijk te maken voor de dassen. ProRail wil de dijk ook nog 'daswerend' maken door tot diep in de grond een hekwerk te plaatsen waar de das niet onderdoor kan graven en niet ook niet overheen kan.

In de gangen die de dassen in de spoordijk hebben gemaakt is ook eenrichtingverkeer ingesteld. Een klep op het uiteinde van een gang zorgt ervoor dat een das wel naar buiten kan, maar niet naar binnen. Vanaf 3 april wordt ruim honderd meter spoor weggehaald. Ook wordt voorzichtig gegraven om de dassentunnels op te sporen en te volgen, meldt ProRail. Als er dan nog dassen in de burcht worden aangetroffen, moet de dierenarts die verdoven. De dassen gaan vervolgens tijdelijk naar een opvang. Als de werkzaamheden klaar zijn, mogen ze naar de vervangende burcht.

Ook in het Brabantse Esch zorgt een dassenburcht onder het spoor voor problemen. Zeker tot dinsdag rijden er daarom geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. ProRail wacht nog op een ontheffing om maatregelen te kunnen nemen. Zolang die er niet is, is niet te zeggen wanneer het treinverkeer op dit traject kan worden hervat.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.