Boris Johnson en Liz Truss keren zich tegen Sunaks Brexitplannen

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse oud-premiers Boris Johnson en Liz Truss zullen woensdag in het Lagerhuis tegen de Brexitplannen van hun opvolger Rishi Sunak stemmen. Volgens Britse media is de nieuwe deal "onacceptabel" voor Johnson, die zelf de vorige overeenkomst met de Europese Unie onderhandelde.

Naar verwachting gaat Sunak een ruime meerderheid halen, omdat oppositiepartij Labour voor zijn plannen is. Maar het groeiende verzet binnen zijn eigen Conservatieve Partij is een tegenvaller voor de premier. De eurosceptische vleugel van de partij noemde een deel van de deal al "nutteloos" en dat Johnson zich nu ook tegen het akkoord keert draagt niet bij aan de eenheid van de gehavende Conservatieven.

Johnson lag als premier regelmatig overhoop met de EU over het handelsprotocol en de status van Noord-Ierland. Hij dreigde het Verenigd Koninkrijk eenzijdig terug te trekken uit de afspraken, maar daar heeft Sunak voorlopig een streep door gezet. Truss leek tijdens haar korte premierschap de harde koers van Johnson voort te zetten. De meeste Conservatieven zijn het er over eens dat Sunak nu een stuk betere deal heeft uitonderhandeld met de EU dan Johnson.

Het gaat woensdag in het Lagerhuis niet alleen maar over de Brexit, ook Johnson zelf staat ter discussie. Hij wordt publiekelijk gehoord over de affaire 'partygate', die maar aan hem blijft kleven. Een parlementaire commissie onderzoekt of Johnson bewust het Lagerhuis misleid heeft toen hij zei dat er geen regels overtreden waren tijdens feestjes in coronatijd in de ambtswoning Downing Street 10. Als de commissie tot de conclusie komt dat dat wel zo is, kan dat het einde zijn van Johnsons politieke carrière.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.