Rapport: politie Londen racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Het grootste politiekorps van Groot-Brittannië, de Met Police, die verantwoordelijk is voor Londen, is een "mannenbolwerk". Een dinsdagochtend verschenen rapport stelt dat de Londense politie schuldig is aan racisme, homofobie en vrouwenhaat. Het korps kan er volgens parlementariër Louise Casey, die het rapport schreef, "niet langer vanuit gaan dat de bevolking van Londen vertrouwen heeft in fatsoenlijk politiewerk".

Het onderzoek naar het functioneren van de Met, zoals het Londense politiekorps ook wel genoemd wordt, werd ingesteld na de moord op Sarah Everard in 2021. Deze jonge Londense vrouw werd door een Britse politieagent die deed alsof hij haar wilde arresteren, verkracht, vermoord en daarna verbrand. De dader ging levenslang de cel in. De moord leidde tot grote onrust over de veiligheid van vrouwen op straat.

Volgens Casey heeft een meerderheid van de Londenaren geen vertrouwen meer in de politie. Het korps is gebroken en van binnenuit rot, staat in het 363 pagina's tellende rapport. Vrouwelijke medewerkers bij de politie worden voortdurend gediscrimineerd, er werken racistische agenten bij het korps en er heerst een diepgewortelde homofobie in de organisatie. De top van het korps zou hierover "in ontkenning" zijn, stelt Casey.

De Met is er niet in geslaagd de bevolking te beschermen tegen agenten die vrouwen misbruiken, concludeert Casey. Als er geen verbetering komt, kan het Londense politiekorps, met ruim 43.000 medewerkers, beter ontmanteld worden.

Korpschef Mark Rowley biedt Londenaren in een reactie op het rapport bij de BBC zijn excuses aan. "Het is afschuwelijk", aldus Rowley, die zegt dat het rapport een hele reeks emoties bij hem teweeg bracht. "Woede, frustratie en schaamte", aldus de Londense politiebaas.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.