Oekraïne: Russische raketten op Krim vernietigd door explosie

ANP Producties | Bron: ANP
Kyiv

Russische raketten die per spoor vervoerd werden in het noordelijke deel van het schiereiland de Krim zijn vernietigd door een explosie, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie maandagavond. Kyiv zegt niet of het achter de explosie in de buurt van de stad Dzjankoj zit, maar meldt in een verklaring wel dat "de demilitarisering van Rusland" door blijft gaan.

Een Russische vertegenwoordiger in de Krim bevestigt de explosie volgens persbureau Reuters en zegt dat deze het gevolg is van een drone-aanval. Er zou volgens de functionaris bij de aanval een persoon gewond zijn geraakt, ook raakten gebouwen beschadigd en viel de elektriciteit uit.

Er zijn volgens de Oekraïners Kalibr-kruisraketten vernietigd, die door de Russische marine gebruikt worden bij missies op de Zwarte Zee. Persbureau Reuters zegt de beweringen van zowel de Oekraïners als de Russen niet te kunnen verifiëren.

Als het klopt dat er Russische kruisraketten zijn ontploft door de Oekraïense aanval, is dit volgens de BBC een "zeldzame" aanslag in de Krim, die in 2014 werd geannexeerd door Rusland. De Britse omroep deelt beelden van een verlichte hemel die op sociale media verschenen.

Vorige zomer ontplofte in de buurt van Dzjankoj een grote munitie-opslag. Ook toen was mogelijk sprake van een Oekraïense drone-aanval, maar Kyiv geeft zelden toe achter dergelijke aanslagen te zitten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.