Overal in Frankrijk spontane demonstraties na aanblijven regering

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

In allerlei Franse steden zijn maandagavond spontane demonstraties ontstaan vanwege de omstreden pensioenplannen van de regering. In Parijs waren 2000 agenten op de been vanwege de protesten. In de Franse hoofdstad werden 171 mensen gearresteerd. Ook in steden als Bordeaux, Lille, Toulouse, Straatsburg, Nantes, Rennes en Lyon gingen mensen de straat op, net als in kleinere Franse plaatsen als Limoges, Amiens en Caen.

De protesten volgden op een week waarin al verschillende keren gedemonstreerd werd tegen de pensioenplannen, die vorige week zonder goedkeuring van het parlement zijn doorgevoerd. Vooral de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 maakt veel Fransen woedend. Nadat de regering maandag twee moties van wantrouwen overleefde, werd premier Elisabeth Borne door de betogers "antidemocratisch" beleid verweten. Een van de moties van wantrouwen werd niet aangenomen omdat het in het parlement met 577 zetels aan slechts negen stemmen ontbrak.

In Parijs werden maandagavond in verschillende arrondissementen prullenbakken in brand gestoken en liepen mensenmassa's door de straten. "President Emmanuel Macron, treed af" en "Parijs, sta op, sta op", riepen de demonstranten volgens het Franse BFMTV. De Franse krant Le Monde sprak van een "kat-en-muisspel in de straten van Parijs" en op beelden was te zien hoe de veelal jonge demonstranten de confrontatie met de politie zochten. Volgens een verslaggever van persbureau AFP werd traangas ingezet.

Ook in verschillende delen van Lyon werden kleine brandjes gesticht, meldt Le Monde. In de stad arresteerde de politie acht mensen. Eén agent raakte lichtgewond. In het nabijgelegen Saint-Étienne werden vier arrestaties verricht, daar raakten drie agenten gewond. Arrestaties waren er ook in Rennes, waar twee mensen werden opgepakt. In Dijon en Straatsburg werden winkelruiten door demonstranten vernield. In andere steden kwamen honderden mensen bij elkaar, maar liep het voor zover bekend niet uit de hand.

De pensioenhervormingen zijn volgens de regering nodig omdat het pensioenstelsel anders onbetaalbaar wordt. Dinsdagochtend spreekt Macron erover met premier Borne. De Franse president heeft nog niet gereageerd sinds zijn regering de stemmingen maandag ternauwernood overleefde.

Donderdag wordt een nieuwe landelijke actiedag met stakingen verwacht.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.