Wagner-baas claimt controle over 70 procent van Bachmoet

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Het Russische huurlingenbedrijf Wagner heeft volgens eigenaar Jevgeni Prigozjin circa 70 procent van Bachmoet onder controle. Om die stad in het oosten van Oekraïne wordt al maanden zwaar gevochten, met vele slachtoffers aan beide kanten van de oorlog tot gevolg.

Prigozjin schrijft in een brief aan de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe dat zijn Wagner Groep ruim de helft van Bachmoet heeft ingenomen en "doorgaat met operaties om de bevrijding van de stad te voltooien". Het nieuws is niet door Oekraïne bevestigd.

Daarnaast verklaart Prigozjin dat het Oekraïense leger eind maart of begin april een offensief begint met als doel de eenheden van Wagner af ​​​​te snijden van het merendeel van de Russische troepen in Oost-Oekraïne. Hij vraagt Sjojgoe maatregelen te nemen zodat de Oekraïners niet zullen slagen. Als Wagner wordt afgesneden, kan dat volgens Prigozjin "negatieve gevolgen" hebben voor de Russische operatie in Oekraïne.

Symbolische waarde

Het is voor het eerst dat de Wagner-baas dergelijke communicatie met de minister, die hij gedurende de oorlog meermaals heeft bekritiseerd, publiceert. Wat de reden daarachter is, is niet bekend. De bijlagen van de brief werden niet door Prigozjins persdienst gedeeld. Die zouden details bevatten over het offensief dat Oekraïne zou voorbereiden en Prigozjins plan voor een tegenoffensief.

Russische troepen, inclusief de Wagner Groep, proberen Bachmoet te veroveren om vanaf daar andere plaatsen in te nemen. Het strategisch belang van de stad wordt al vanaf het begin betwist, maar het is duidelijk dat Bachmoet vanwege de lange en bloedige strijd een symbolische waarde heeft gekregen. De stad is door de hevige gevechten grotendeels verwoest.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.