Wijndal vindt dat Ajax met steeds meer vertrouwen voetbalt

Bart van Rooij van NEC in duel met Owen Wijndal.© ANP

ANP
AMSTERDAM

Owen Wijndal moet nog steeds lachen als hij denkt aan de ophef die vorige maand ontstond toen de linksback zei dat Ajax met hem en Steven Bergwijn de beste linkerkant van alle Nederlandse clubs heeft.

„De timing was wellicht ongelukkig omdat het nog niet altijd soepel draaide”, erkent hij. „Maar het is ook vreemd dat gerenommeerde media vervolgens meldden dat ik Ajax de beste linkerkant van Europa vind hebben. Dat is natuurlijk niet zo maar dat heb ik ook niet gezegd.”

Ajax ligt bijna dagelijks onder een vergrootglas en zoveel mensen hebben een mening over de club dat dingen nog wel eens uit zijn verband worden gerukt. „Maar dat is soms ook leuk”, zegt de 23-jarige Wijndal. „Als je nu ook ziet hoe iedereen met onze wedstrijd tegen Feyenoord bezig is. Je merkt aan alles dat deze wedstrijd enorm leeft.”

Ajax wil zondag de laatste meters van een inhaalrace voltooien en voor het eerst sinds 12 november vorig jaar aan kop van de Eredivisie komen. Van de laatste negentien thuisduels met Feyenoord wonnen ze er zeventien en eindigden er twee gelijk. Maar Feyenoord, gesterkt door de ruime zege van donderdag op Sjachtar (7-1), heeft al achttien competitiewedstrijden niet meer verloren. „Beide teams zijn aardig in vorm”, blikt Wijndal vooruit. „Al winnen wij de laatste weken iets makkelijker in de Eredivisie.”

Na het ontslag van trainer Alfred Schreuder en de komst van John Heitinga heeft Ajax de weg naar boven gevonden. De uitschakeling door Union Berlin in de Europa League doet nog steeds pijn, zeker omdat de Duitsers vervolgens vrij kansloos waren tegen het Belgische Union. Maar na zeven competitieduels op rij zonder zege onder Schreuder heeft Ajax nu zeven keer achter elkaar gewonnen in de Eredivisie.

„Het draait steeds beter”, erkent Wijndal. „Centraal achterin compenseert Calvin Bassey veel met zijn snelheid en kracht. We krijgen minder doelpunten tegen, maar ook Schreuder waarschuwde ons voor veel dingen. We spelen nu vooral met meer vertrouwen omdat we winnen.”

Wijndal, afgelopen seizoen voor 10 miljoen euro overgekomen van AZ, is na een lastige start van het seizoen basisspeler. Hij laat de laatste weken Steven Bergwijn beter functioneren, net zoals Dusan Tadic dat doet.

„Het loopt steeds beter. Ik blijf er ook bij dat we de beste linkerkant van Nederland hebben. Dat mag ik toch vinden”, zegt Wijndal die na een gemist WK ook ontbreekt in de selectie van Oranje voor de komende interlands tegen Frankrijk en Gibraltar. „Ik ben in het begin van het seizoen best lang geblesseerd geweest en moet nu bij Ajax eerst maar eens dertig duels goed presteren. Dan kom ik vanzelf weer in beeld.”

Meer nieuws uit Ajax