Poetin bezoekt onverwacht Marioepol

ANP Producties | Bron: ANP
Marioepol

De Russische president Vladimir Poetin heeft een bezoek gebracht aan de bezette Oekraïense stad Marioepol. Dat melden Russische media. Het bezoek, zijn eerste aan het bezette gebied in de Donbasregio sinds het begin van de oorlog, was niet aangekondigd.

Volgens staatspersbureau TASS vloog Poetin met een helikopter naar Marioepol en reed hij vervolgens met de auto naar verschillende districten in de stad, waar hij met inwoners sprak. Hij stopte onder meer in de Nevsky-buurt, een nieuwe door het Russische leger gebouwde woonwijk.

Volgens het Kremlin was het bezoek van Poetin aan de havenstad "spontaan". Ook de ontmoetingen met inwoners zouden niet gepland zijn geweest.

Reactie vanuit Oekraïne

In Oekraïne werd cynisch gereageerd op het bezoek van Poetin. "De moordenaar van duizenden families in Marioepol kwam de ruïnes van de stad en zijn graven bewonderen", twittert Mychajlo Podoljak, de adviseur van president Zelensky. Het verbannen Oekraïense stadsbestuur van Marioepol zegt via Telegram dat "de internationale crimineel Poetin" de stad waarschijnlijk 's nachts bezocht om de plaats "niet bij daglicht te zien".

De Zuid-Oekraïense havenstad was in de eerste maanden na de invasie de brandhaard van de oorlog en is hevig beschoten. De Russen kregen Marioepol in mei in handen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beloofde afgelopen donderdag in zijn dagelijkse videoboodschap de stad te heroveren.

Bezoek aan de Krim

Zaterdag bezocht Poetin de Krim. Het was precies negen jaar geleden dat Rusland het schiereiland in het zuiden van Oekraïne annexeerde. Zijn rondgang dit weekend voerde Poetin dichter langs het front in Oekraïne dan hij sinds het begin van de invasie is geweest.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.