Vrijwilligers maken Nederland schoner tijdens Landelijke Opschoondag

Archieffoto: Landelijke Opschoondag in Zaandam.© Foto: Erik Rietman Fotografie

ANP

Meer dan 37.000 vrijwilligers steken op zaterdag de handen uit de mouwen om Nederland schoner te maken. Tijdens de 21e editie van de Landelijke Opschoondag wordt op duizenden plekken zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd.

Zo vissen vrijwilligers op een surfplank zwerfafval uit het water en wordt in bossen en op stranden afval opgeruimd. Het thema dit jaar is: ’Wat pak jij op?’. De organisator van de actie, Nederland Schoon, roept iedereen op om een opschoonrondje in bijvoorbeeld de straat of wijk te doen.

Afvalbingo in Haarlemmermeer

De vrijwilligers gaan tijdens deze editie de strijd tegen het zwerfafval op een creatieve manier aan, zegt de organisatie. Zo wordt in Haarlemmermeer een afvalbingo georganiseerd waarbij prijzen te winnen zijn. In Woerden gaan sportvissers van hengelsportvereniging De Rijnstreek een visplek zwerfafvalvrij maken.

Campagnefilm van Kinderraad Den Helder

De kinderraad van Den Helder trapt de campagne af met een heuse campagnefilm: ’Ruim je op, dan ben je top’. Met de film worden alle inwoners van Den Helder uitgenodigd zelf een steentje bij te dragen. De kinderen zelf doen met hun scholen ook mee aan de Opschoondag:

Lees ook: Helderse kinderraad: ’Een schone stad kunnen we niet alleen, daar hebben we iedereen voor nodig’

Prijzen en lekkers voor deelnemers in Leiden

De Leidse wijken Transvaal, Lage Mors en Hoge Mors doen dit jaar ook mee aan de Landelijke Opschoondag. De gemeente zorgt voor grijpers en zakken, en de buurtverenigingen hebben er dit keer een prijsvraag aangekoppeld. Wie met meest bijzondere stuk afval vindt of een hele lading aan sigarettenpeuken ontdekt, ontvangt een attentie. En na het opruimen is het tijd voor ’koffie, thee, limo en lekkers’.

Lees ook: Prijzen en lekkers voor wie helpt bij Opschoondag in Leids Morskwartier

Week van de Afvalhelden

De gemeente Leiden heeft de vuilnisophalers in de stad vorige week in het zonnetje gezet tijdens de ’Week van de Afvalhelden’ en vraagt haar bewoners om hetzelfde te doen. Aad Rietveld schrijft in zijn column: ’Ik wil gerust mijn duim naar ze opsteken, maar ik denk niet dat het veel uithaalt. De afvalhufters zijn verre in de meerderheid.’

Lees ook: De afvalhufters zijn verre in de meerderheid | column

Behalve vrijwilligers doen ook zo'n zeventien bedrijven en organisaties mee aan de actie. Daaronder zijn Gouda Peukenvrij, McDonald's en Pathé.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.