Digitaal ontspullen goed voor milieu maar blijft druppel op gloeiende plaat | Commentaar

Thuis 15 uur per maand de camera aan tijdens de teamsvergadering, is goed voor 9,4 kg CO2. Net zoveel als drie jaar lang elke nacht je smartphone opladen.

Peter Schat

Drie jaar geleden deed Kevin Guerin in Frankrijk op de derde zaterdag van maart een oproep om digitaal te ontspullen. Want: beter voor het milieu. Zijn initiatief kreeg navolging en is dit jaar wereldwijd uitgerold onder de nieuwe naam Digital Cleanup Day.

Als het om milieu gaat, zijn we opgevoed met de gedachte dat alle kleine beetjes helpen. Deuren dicht ’want we stoken niet voor de hele straat’, lampjes uit in kamers waar we niet zijn, kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Digital Cleanup Day past daar naadloos in.

Wat behelst het? Het gaat primair om van de servers gooien van digitale bestanden waar nooit meer naar omgekeken wordt. Want die ’in de lucht houden’, deze verwijzing naar clouddiensten is hier wel op haar plaats, kost energie en ruimte in datacenters. Bijkomende doelstelling is ook wat nuttigs te doen met ongebruikt computerspul. Geef dat een tweede leven als die dingen toch geen vreugdevonkjes meer bij je teweegbrengen. Een knipoog naar Marie Kondo, die een dikke tien jaar terug het woord ’ontspullen’ bij ons introduceerde.

In 2030 soupeert ons internetgebruik een vijfde op, van alle energie die wij op aarde verbruiken, is een voorspelling. Dat gaat om immense getallen dus een besparing levert meedoen aan Digital Cleanup Day in absolute zin zeker op.

Dat het voelt als de spreekwoordelijke druppel, is dan ook minder belangrijk dan de bewustwording die zo’n ene speciale dag per jaar beoogt. Want al pakken we minder vaak de auto naar ons werk, thuis 15 uur per maand de camera aan tijdens de teamsvergadering, is goed voor 9,4 kg CO2. Net zoveel als drie jaar lang elke nacht je smartphone opladen.

Leuke weetje, en we blijven het ook allemaal gewoon doen. Elkaar op het beeldscherm zien tijdens het thuiswerken en aanbieders van clouddiensten aan ons laten verdienen. Marie Kondo gaf dit jaar toe dat zij, sinds ze inmiddels drie kinderen heeft, ook niet zo trouw meer is aan de door haar verkondigde principes. De geest mag dan gewillig zijn om - digitaal of niet - te ontspullen, het vlees blijft zwak.

Lees ook: IT-deskundige hekelt overvloedig datagebruik: ’Zet die camera eens uit tijdens de vergadering’

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.