Agent tot cel veroordeeld voor stadionramp Indonesië

ANP Producties | Bron: ANP
Jakarta

Een agent is in Indonesië schuldig bevonden aan nalatigheid bij de stadionramp vorig jaar in Oost-Java. De man moet van de rechter anderhalf jaar de cel in omdat hij medeverantwoordelijk is voor de dood van 135 mensen en de verwondingen van honderden anderen. Twee andere agenten zijn vrijgesproken.

Het drama in het Kanjuruhan-stadion behoort tot een van de grootste stadionrampen ooit. In oktober ontstonden rellen na een derby tussen de clubs Arema FC en Persebaya Surabaya. De politie zette traangas in tegen supporters die het veld hadden bestormd. Tientallen mensen kwamen om in het gedrang, anderen overleden later in ziekenhuizen.

De veroordeelde agent had volgens de autoriteiten opdracht gegeven tot de inzet van traangas, een middel dat de wereldvoetbalbond FIFA verbiedt voor crowdcontrol. Uit onderzoek van de Indonesische mensenrechtencommissie kwam naar voren dat de inzet van traangas de voornaamste reden was voor de ramp. Daarnaast was het stadion overvol.

De eerste veroordelingen in de zaak vonden vorige week plaats. Een man die betrokken was bij de organisatie van de wedstrijd kreeg anderhalf jaar cel voor nalatigheid. Een veiligheidsbeambte kreeg een jaar celstraf opgelegd, eveneens voor nalatigheid.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.