Rechter versoepelt regels voor terreurverdachten Brussel opnieuw

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De mannen die terechtstaan voor de aanslagen op het vliegveld en de metro van Brussel mogen alleen nog maar worden geblinddoekt in de politieauto naar de rechtbank en niet langer daarbuiten. Eerder verbood de rechter al de dagelijkse visitatie, waarbij de beschuldigden naakt voorover moesten buigen zodat de politie kon zien of ze bijvoorbeeld iets tussen hun billen hadden verstopt.

De beschuldigden klagen al sinds het proces in september begon over de volgens hen draconische veiligheidsmaatregelen. Die zouden vernederend en onmenselijk zijn. Ze stoorden zich aan de harde in hun oren "satanische" muziek die de politie gebruikt om hen te desoriënteren, aan de blinddoek en vooral aan de dagelijkse 'naaktfouille'.

De rechtbank maakte in december al een eind aan dat dagelijkse lichaamsonderzoek. Omdat de Belgische minister van Justitie daartegen in beroep ging, bekrachtigt het hof van beroep dat besluit nu. Het scherpt dat bovendien aan met een verbod op de blinddoek buiten de rit in de politieauto van gevangenis naar gerechtsgebouw.

Bij de aanslagen van 22 maart 2016, eerst op Brussels Airport in Zaventem en een uur later in metrostation Maalbeek, kwamen in totaal 32 mensen om het leven. Ongeveer 340 mensen raakten gewond.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.