Zelensky veroordeelt 'terroristische aanvallen' op Cherson

ANP Producties | Bron: ANP
Cherson

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft beschietingen op de zuidelijke stad Cherson, waarbij eerder zaterdag drie doden vielen, scherp veroordeeld. Het gaat volgens hem om "brute terroristische aanvallen" van pro-Russische eenheden.

De slachtoffers zaten in een auto die door de Russen werd beschoten en in brand vloog, zeiden regionale autoriteiten. Meerdere auto’s werden getroffen en drie andere mensen raakten gewond. Volgens Zelensky waren de inzittenden naar een winkel gegaan om boodschappen te doen. "Ik wil al onze steden en gemeenschappen steunen die het slachtoffer zijn van brute terroristische aanvallen", aldus de president in zijn dagelijkse videoboodschap.

Zelensky noemt Rusland een "slechte staat", die wapens gebruikt om "leven te vernietigen en niets menselijks achter te laten". "Ruïnes, puin en granaatinslagen in de grond zijn een zelfportret van Rusland", zei het Oekraïense staatshoofd.

Donderdag meldde Kyiv ook al dat drie mensen in Cherson om het leven waren gekomen door Russische artillerie. Sinds de Russische troepen de stad eind vorig jaar hebben verlaten, nemen ze Cherson regelmatig onder vuur vanaf de andere kant van de rivier de Dnjepr. Cherson is deel van het gebied dat Rusland zei te annexeren, maar dat daarna door de Oekraïners is heroverd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.