Wat is het mooiste nieuwe bouwwerk in Hilversum? Dit zijn de tien kandidaten voor de Architectuurprijs. Van skatebaan tot ziekenhuis. Stem hier!
Voor de achtste keer worden de Hilversumse Architectuurprijzen uitgereikt. In deze editie gaat het om bouwwerken die in de jaren 2021 en 2022 zijn gebouwd (of ingrijpend gerestaureerd) en opgeleverd.
Een deskundige jury bepaalt welk architectbureau de Vakprijs in de wacht sleept. Er is ook een Publieksprijs. En die kies jij! Tot 4 april kunt u stemmen één van de tien genomineerde bouwwerken. Hieronder een korte toelichting op de bouwwerken; de nummers verwijzen naar de foto’s. Helemaal onderin vind je het stemformulier.
1. Licht in de tunnel bieden doorkijk op maaiveld
Met de Alexiatunnel onder de Oosterengweg is een belangrijk verkeersknelpunt in de binnenring van Hilversum opgelost. De dubbeldeks tunnel moest zoveel mogelijk aansluiten op de omgeving en de onderdoorgangen moesten als sociaal veilig worden ervaren. Daarom is door Posad Maxwan en A&E Architecten gekozen voor gebakken steen in een kleurstelling die aansluit op de omliggende bebouwing. Glazen borstweringen langs de tunnelwanden bieden zoveel mogelijk licht in de toegangen en een doorkijk op het maaiveld.In samenspraak met omwonenden is een kunstwerk toegevoegd aan de tunnel voor fietsers in de vorm van geperforeerde panelen in een lichte kleurstelling.
2. Een aula die ouderdom ademt in ere hersteld
Cornelis Springer ontwierp een bijzondere begraafplaats aan de Bosdrift. Met zijn slingerende paden en rijke beplantingen is de begraafplaats een park in de stad. Na jaren van leegstand en verval hebben de gemeente Hilversum en de Uitvaartstichting Hilversum het initiatief genomen om de aula bij de begraafplaats aan de Bosdrift in ere te herstellen. Met een aantal beperkte ingrepen is de structuur van het gebouw geschikt gemaakt voor de nieuwe functie. Architectenbureau STIEL heeft de poëtische architectonische kwaliteit van ouderdom ingezet bij de transformatie van het gebouw. Het bestaande, sleetse kleurenpalet is aangevuld met ’aanraakbare’ materialen als eiken, linnen, bronskleurig spiegelglas en staal.
3. Heldere lijnen in het bos
Verscholen tussen de hoge bomen ligt deze moderne bungalow aan de rand van Hilversum. Het ontwerp van Engel Architecten vormt met zijn eenvoud van heldere lijnen een fraai contrast met het omringende landschap. De grote glasvlakken geven je het gevoel onderdeel te zijn van de natuur, waar de grote overstekken juist het gevoel geven van beschutting, en daarnaast direct zonlicht in de zomermaanden weren. De materialen zijn zo gekozen dat ze bijdragen aan het pure lijnenspel. De langwerpige bakstenen versterken het overwegend horizontale lijnenspel. De grote verticale haard breekt die horizontale lijn en verankert het ontwerp in het landschap.
4. Sociale woningbouw met een gouden randje
De opgave van MOOST Architecten was om sociale woningbouw te ontwerpen in de vorm van 2- en 3-kamer appartementen op een nieuwe locatie in Anna’s Hoeve. Gekozen is voor een gebouw met vier lagen aan de Joop Stokkermansstraat. In grote lijnen is er binnen het kleurenpalet van de wijk Anna’s Hoeve gebleven. Behalve voor de kozijnen, die kregen een gouden kleur. Dit geeft een chique uitstraling aan het gebouw, een gouden randje voor de sociale woningbouw. Het metselwerk in twee kleuren sluit mooi aan bij de gouden kozijnen, waardoor het een markant en herkenbaar bouwwerk is geworden.
5. Hofje met een oase aan rust
Op de locatie van het voormalige tuincentrum Gooiers Groen zijn door architect Frank Roodbeen, zestien betaalbare, gasloze woningen ontworpen. De plek is een oase van rust in het groen en omgeven door de achtertuinen van ruim veertig buren. Belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp was om een ingetogen sfeer te creëren door middel van een soort hofje. De bouwhoogte bleef laag en auto’s zijn uit het zicht gehouden. Het geheel is bedacht in hout om het informele en natuurlijke karakter te verwezenlijken, en aangevuld met enkele frisse details en kleuren.
6. Een gevarieerd woon- en zorglandschap
Het voormalige landgoed Monnikenberg is getransformeerd tot een gevarieerd ’woon-zorglandschap’ met zorg, wonen en recreatie binnen een stevig landschappelijk raamwerk. MIX architectuur ontwierp 32 woningen op de grens van besloten bos en open heide. Door de woningen uitgekiend tussen de bestaande bomen te plaatsen ontstaat een spel tussen natuur en architectuur. De woningen zijn verdeeld in vrijstaande woningen, twee-, drie- en vier-onder-één-dakwoningen. Elk volume is zo vormgegeven dat het zich als een ’alzijdige’ bosvilla presenteert. De natuurlijke variatie - geen boom is hetzelfde - komt terug in de materiaaltinten. Het geeft een sterke onderlinge samenhang en voelbare relatie met de natuur.
7. Herstel van verloren gegane monumentwaarden
Het postkantoor aan de Kerkbrink in Hilversum werd geopend in 1943 naar ontwerp van architect F.E. Röntgen. Maar liefst 21 woonappartementen wist Van Hoogevest Architecten in het voormalige postkantoor te herbergen. Het project omvatte naast herbestemming, herstel van verloren gegane monumentwaarden. Storende in- en aanbouwen zijn verwijderd. Het heeft een rijke gevelafwerking in Franse kalksteen, de meer industriële geknikte vleugel daarachter een bakstenen gevelbekleding. Met insteekverdiepingen en vides is slim gebruik gemaakt van de imposante verdiepingshoogtes die de woningen een ruimtelijke kwaliteit geven. De grote publieke ontvangsthal behoudt de monumentale omvang en heeft een maatschappelijk/commerciële bestemming.
8. Skateplein als hoogwaardige ontmoetingsplek
’Homecourt’ is het eerste plein dat als onderdeel van de nieuwe campus is opgeleverd. Het plein heeft ’food’ en ’skate’ als kern. Alle objecten en materialen op het plein zijn zo vormgegeven door Bureau B+B dat ze optimaal beskatebaar zijn. Daarbij is de Aalto - een geabstraheerde golf - de belangrijkste blikvanger. De trappartij kan als zittribune, trap én skateplek gebruikt worden. Op het plein is ruimte voor het opstellen van foodtrucks waar werknemers van het Arenapark hun lunch kunnen halen. De tegels geven een zanderige uitstraling aan het plein, dat is omringd door nieuwe bomen. De voetganger krijgt alle ruimte op het nieuwe plein, dat een hoogkwalitatieve ontmoetingsruimte is geworden.
9. State-of-the-art ziekenhuis
Met de nieuwbouw van het nieuwe ziekenhuis brengt Tergooi MC alle hulp samen op één plek. Het project bestaat uit vijf gebouwen: het ziekenhuis (Tergooi MC), de zorgkliniek (Tergooi MC Clinics), de parkeergarage, de ambulancepost en het nog te renoveren gebouw F. Het ziekenhuis, de zorgkliniek en de parkeergarage worden in mei in gebruik genomen. Architectenbureau Wiegerinck is verantwoordelijk voor de ontwerpen. In het ontwerp staan natuur en de mens centraal. De architectonische uitstraling zorgt voor een spel van natuurlijke materialen, zachtheid, reflectie of speelsheid en dat in een bijzondere relatie met de omgeving. De verschillende gebouwen hebben elk een eigen karakter, maar zijn wel familie van elkaar.
10. Fabrieksgebouw met monumentaal karakter
De Wybertjesfabriek is ontworpen door architect Nic. Andriessen, dateert uit 1948-1950, en behoorde bij de plateelbakkerij uit 1902-1919. De fabrikant van de ruitvormige pastilles is in 1981 naar Almere verhuisd en liet een monumentaal fabrieksgebouw achter aan de Larenseweg. Het gebouw is gerestaureerd door Van Bergen Kolpa Architecten met behoud van het monumentale karakter en een energielabel A.
Het heeft modernistische bakstenen gevels. In het in- en exterieur vind je onderdelen terug, die tot de oorspronkelijke functie behoren, zoals de hijsinstallatie en expeditieplatforms. Het interieur is met aandacht voor de historie hersteld en geschikt gemaakt voor kantoorgebruik.
Hieronder kun je jouw stem uitbrengen. Tik op het gebouw van jouw keuze. Daarna geeft je jouw e-mailadres op en daarna is de stem geregistreerd. Zie je hieronder geen foto’s? Klik dan hier voor het stemformulier.