NOS kreeg kort na ’The Voice’ al eerste signalen over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport

De redactie van NOS Sport. Een woordvoerder van de NOS geeft aan dat de afgebeelde personen niet bij misstanden betrokken zijn.

Maarten Kolsloot
Hilversum

Langzaam druppelt meer informatie naar buiten over de meer dan honderd meldingen van misstanden bij NOS Sport. Donderdag werd een eerste grote maatregel aangekondigd. De vierkoppige hoofdredactie bestaande uit Maarten Nooter, Ewoud van Winsen, Pim Marks en Selma Schuurman stapt nu 'gefaseerd' op. Onduidelijk is wanneer precies. Ook daar zijn intern veel vragen over. Zoals de vraag hoe het gaat met leidinggevenden onder het niveau van de hoofdredactie die wel wisten van de wijdverbreide cultuur, maar niet ingrepen.

Deze krant schreef in december over een klacht tegen een presentator die ongewenste omgang met een collega zou hebben gezocht en een klacht over een eindredacteur die een vrouwelijke collega lastig viel. Ook werd er porno gekeken op de werkvloer. Betrokkenen waarover geklaagd werd werken nog altijd bij NOS Sport en onduidelijk voor klagers is of er ooit maatregelen zijn genomen tegen deze personen anders dan een tik op de vingers.

Er zijn meer dan honderd meldingen van ongewenst gedrag gedaan bij een inventarisatie die de afgelopen maanden door twee externe vertrouwenspersonen is gedaan. Voorzover bekend gaat het niet om strafbare feiten.

Van Gelder

Presentator Jack van Gelder gaf donderdagavond bij HLF8 toe dat hij betrokken is bij een mogelijk incident.„Een opmerkelijk verhaal", zei Van Gelder op televisie. ,,Zij vroeg toen of ik haar mentor wilde zijn. En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: als je bij me in bad komt zitten, prima. Nou dat is voor mij een grap, alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen, zo blijkt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Midden december ontkende Van Gelder bij hetzelfde programma nog dat hij in zijn lange loopbaan bij NOS Sport nooit heeft gemerkt dat er ’iets aan de hand zou zijn.’ Nooit verhalen gehoord? „Nee, nee, nee, nee. Natuurlijk, er zal ongetwijfeld wel werkspanning zijn geweest en er zal wel eens iemand gezegd hebben: ’Wat een ontzettende trut of klootzak ben jij’, maar verder niets.”

Jack van Gelder op de rode loper tijdens de premiere van Was Getekend, Annie M.G. Schmidt in het DeLaMar Theater.© ANP

Dit werd destijds al als niet erg geloofwaardig gezien door betrokkenen. Ook omdat een eindredacteur die een vrouwelijke collega zou hebben lastiggevallen bij Van Gelders programma werkte.

Lees ook: NOS maakt excuses na gemelde misstanden NOS Sport: hoofdredactie treedt op termijn af

Onrust

Op de redactie van NOS Sport is al maanden veel onrust over de ontstane situatie. Medewerkers voelen zich al jaren niet gehoord en vroegen en vragen zich af of er wel genoeg en voldoende snelle maatregelen worden genomen. Frappant is dat direct betrokkenen soms niet lijken te realiseren dat ze betrokken zijn bij vervelend gedrag of gedane meldingen. Het beeld ontstaat van een cultuur waarin vervelende opmerkingen of gedragingen zo normaal zijn dat het onderscheid tussen normaal en afwijkend gedrag nog moeilijk gemaakt wordt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De inventarisatie die nu is gedaan betreft geen volledig onderzoek. Er is bijvoorbeeld geen hoor en wederhoor gepleegd. Personeelsleden vragen zich af of dit niet alsnog moet gebeuren.

De directie van de NOS reageerde niet op meerdere interviewverzoeken van deze krant.

Column

De NOS heeft al begin 2022, kort na de onthullingen bij The Voice, signalen gekregen dat er ook klachten waren over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. In februari en maart 2022 is daarover contact geweest met een klager. In de zomer van 2022 lag er zelfs een uitgebreid relaas op papier van de klager met details over die klacht. De NOS reageerde niet direct op vragen over de klacht. Journalist Marijn de Vries bevestigt dat het om haar gaat na publicatie van haar column in NRC waarin ze haar ervaringen bij NOS Sport beschrijft.

De Vries schrijft over een collega die seksueel getinte opmerkingen maakte en sprak over wie hij wel en niet allemaal wilde ‘neuken’. De Vries in haar column: ,,Dan heeft hij het over wijven. En neuken. Over welke wijven hij geneukt heeft, met naam en toenaam. Welke wijven hij nog wil neuken. En welke wijven er voor hem in de rij staan.”

Over haar zou net zo zijn gesproken aldus de columniste: ,,Hij zegt dat je wel kunt zien dat je lang van huis bent, aan hoe je loopt. Dat je een flinke beurt nodig hebt.” De Vries beschrijft dat er met haar klachten weinig tot niks werd gedaan.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.