Zweden komt met wet tegen deelname aan terroristische organisatie

ANP Producties | Bron: ANP
Stockholm

De Zweedse regering heeft een wetsvoorstel gepresenteerd waarmee deelname aan terroristische organisaties en de financiering van deze organisaties strafbaar worden. Met de antiterrorismewet kan Turkije overgehaald worden om het NAVO-lidmaatschap van Zweden goed te keuren.

Het wetsvoorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door het parlement, moet een maas in de wet dichten. Nu is het lastig om mensen te vervolgen voor terrorisme als zij niet zijn gelinkt aan een specifieke terroristische daad. Minister Gunnar Strömmer van Justitie spreekt ook van een belangrijke stap richting het nakomen van toezeggingen die Zweden vorig jaar deed in een overeenkomst met Turkije en Finland.

De noordelijke landen hebben vanwege de oorlog in Oekraïne besloten lid te worden van de NAVO. Hun aanvragen moeten door alle dertig lidstaten worden goedgekeurd. NAVO-land Turkije zit de toetreding van Zweden dwars. Ankara wil dat Stockholm harder optreedt tegen de Turkse arbeiderspartij PKK, die door onder meer Turkije en de Europese Unie als terroristisch is bestempeld. Ook Hongarije moet nog instemmen met de aanvragen van Zweden en Finland. Het is de verwachting dat Boedapest akkoord gaat, alleen duurt het proces langer dan verwacht. Gesprekken over NAVO-lidmaatschap tussen Zweden, Finland en Turkije worden donderdag weer hervat.

Er wordt al sinds 2017 aan de antiterrorismewet gewerkt. In dat jaar reed een aanhanger van Islamitische Staat (IS) met een gestolen vrachtwagen in op voetgangers in Stockholm. Vijf mensen kwamen daarbij om het leven. Er is nog geen datum voor een stemming over het wetsvoorstel in het Zweedse parlement. De regering hoopt dat de wetgeving op 1 juni kan ingaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.