Belarus arresteert 'terrorist met Oekraïense banden' na sabotage

ANP Producties | Bron: ANP
Minsk

In Belarus zijn meer dan twintig mensen opgepakt vanwege een poging tot sabotage op een vliegveld. Minsk zegt een "terrorist" te hebben gearresteerd en zijn medeplichtigen, die banden zouden hebben met de Oekraïense en Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Vorige week zei een groep Belarussische activisten dat ze met drones een Russisch surveillancevliegtuig hadden opgeblazen. Een Belarussische onderminister was er al snel bij om te zeggen dat het nepnieuws was, maar later zei president Aleksandr Loekasjenko dat de aanval wel degelijk had plaatsgevonden, maar dat die grotendeels mislukt was. Er zou slechts zeer lichte schade aan het vliegtuig zijn.

Nu stelt Loekasjenko dat Oekraïne en de Verenigde Staten achter de schermen de actie hebben voorbereid. De terrorist, met zowel de Oekraïense als de Russische nationaliteit, zou daar zijn getraind. Volgens de Belarussische president is het vooral de bedoeling van Washington om zijn land de oorlog in te trekken. Loekasjenko zegt dat niet te laten gebeuren.

Belarus geldt als Moskou's trouwste bondgenoot en stond toe dat een deel van de invasie in februari vorig jaar vanaf Belarussisch grondgebied plaatsvond. Sindsdien wordt gespeculeerd over een directe Belarussische deelname aan de oorlog. Loekasjenko heeft vaker gezegd dat dat alleen zou kunnen gebeuren als zijn land direct wordt aangevallen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.