Turkije wil opheldering over bezoek topgeneraal VS aan Syrië

ANP Producties | Bron: ANP
Ankara

Turkije heeft de Amerikaanse ambassadeur Jeff Flake om opheldering gevraagd over een recent bezoek van de Amerikaanse topgeneraal Mark Milley aan het noordoosten van Syrië. Het bezoek leidde in Ankara tot "ongemak", zei een bron binnen het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau Reuters.

Milley, de hoogste Amerikaanse militaire officier, bezocht in Syrië de Amerikaanse missie in een gebied dat wordt gecontroleerd door de aan de VS geallieerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De Amerikaanse steun aan die groep, die vooral uit Syrisch-Koerdische strijders bestaat, is Turkije al jaren een doorn in het oog.

Het is Turkije vooral te doen om de People's Protection Units (YPG), een belangrijk onderdeel van de SDF. Ankara ziet die Koerdische militie als de Syrische vleugel van de verboden separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Zowel de PKK als de YPG zijn in Turkse ogen terroristische organisaties. Ook de VS en de EU hebben de PKK als terroristische groepering aangemerkt, maar niet de YPG.

Sleutelrol

De SDF speelde een sleutelrol bij het bestrijden van de jihadisten van de Islamitische Staat in heel Syrië. Eind november schortte de SDF de gezamenlijke terrorismebestrijding in Noord-Syrië tijdelijk op vanwege Turkse luchtaanvallen op kampen van de Koerdische milities van de YPG en de PKK. Die groepen waren volgens Ankara betrokken bij een bomaanslag in een drukke winkelstraat in Istanbul, waardoor zes mensen omkwamen en tientallen gewonden vielen.

Ook dreigde Ankara toen met een nieuwe grondoperatie. Sinds 2016 voerde Turkije al drie van dergelijke operaties op Syrisch grondgebied uit.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.