Iran bereid om gevangen hulpverlener aan België uit te leveren

ANP Producties | Bron: ANP
Teheran

België en Iran lijken akkoord te zijn over een gevangenenruil die de terugkeer van de 41-jarige hulpverlener Olivier Vandecasteele mogelijk moet maken. Brussel zou dan de veroordeelde terrorist Asadollah Assadi naar Iran laten vertrekken.

Nadat de Belgische rechter vorige week al zo'n gevangenenruil mogelijk maakte, zegt nu ook het Iraanse ministerie voor Buitenlandse Zaken in principe akkoord te zijn. "De weg om ons akkoord te implementeren ligt open en de Islamitische republiek Iran verwelkomt deze evolutie", zei een woordvoerder van de Iraanse minister voor Buitenlandse Zaken.

Vandecasteele zit al meer dan een jaar vast in een Iraanse cel op verdenking van spionage. Een deel van die tijd bracht hij door in een isoleercel. Volgens zijn familie is de fysieke en mentale gezondheid van de man sterk achteruitgegaan. In januari werd hij nog veroordeeld tot een straf van veertig jaar, waarvan hij er 12,5 ook echt zou moeten uitzitten.

'Irandeal'

De familie had gehoopt dat Vandecasteele al in december van vorig jaar kon terugkeren. België en Iran hadden toen een verdrag onderhandeld, de zogenaamde 'Irandeal', dat een uitwisseling van gevangenen mogelijk maakte.

Maar het Belgisch Grondwettelijk Hof schorste aanvankelijk die deal. Slachtoffers van de Iraanse terrorist Assadi hadden beroep aangetekend omdat ze zich niet niet konden vinden in de uitlevering aan zijn thuisland. Assadi kreeg in 2021 in België een celstraf opgelegd van twintig jaar na een verijdelde terreuraanslag in Parijs. Dat beroep werd eind vorige week verworpen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.