Scholz: we zullen alles doen om escalatie van oorlog te voorkomen

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

Duitsland zal Oekraïne blijven ondersteunen, zolang dat nodig is. Dat is de boodschap van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in een video, precies een jaar na de inval van Rusland in Oekraïne. "We zullen alles doen om te zorgen dat de oorlog niet escaleert tot een geschil tussen Rusland en de NAVO," aldus Scholz.

De bondskanselier prees de Oekraïners voor het verdedigen van hun vrijheid. Hij sprak ook zijn dank uit aan iedereen in Duitsland die de opvang van meer dan 1 miljoen Oekraïense vluchtelingen mogelijk heeft gemaakt.

Scholz benadrukte dat de westerse wapenleveringen aan Oekraïne de oorlog niet verlengen. "Het tegendeel is waar: hoe eerder de Russische president inziet dat hij zijn imperialistische doel niet zal bereiken, hoe groter de kans op een spoedig einde aan de oorlog. Poetin heeft het in de hand. Hij kan deze oorlog beëindigen."

De Franse president Emmanuel Macron deelde ook een boodschap om een jaar oorlog te markeren. "Mensen in Oekraïne, Frankrijk staat aan jullie zijde. Naar solidariteit, naar de overwinning, naar vrede", aldus Macron op Twitter.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.