Zelenski: 2023 wordt het jaar van onze overwinning

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De Oekraïense president Volodimir Zelenski schrijft op sociale media dat "2023 het jaar wordt van onze overwinning". Het is vrijdag precies een jaar geleden dat Russische troepen Oekraïne binnenvielen, na maanden van opgelopen spanningen.

Zelenski stelt dat op 24 februari 2022 "miljoenen" inwoners van zijn land een keuze hebben gemaakt. "Niet een witte vlag, maar de blauw-gele", verwijzend naar de Oekraïense vlag. "Niet vluchten, maar onder ogen zien. Zich verzetten en vechten."

De president omschrijft het eerste jaar van de oorlog als een met "pijn, verdriet, vertrouwen en eenheid" en zegt dat de Oekraïners "onoverwinnelijk bleven". De tekst gaat gepaard met een video van bijna anderhalve minuut waarin het leed en de volharding van het Oekraïense volk worden getoond.

Oekraïne werd een jaar geleden vanuit diverse richtingen door Rusland aangevallen en moest zich in de eerste maanden defensief opstellen. Al snel werd een algemene mobilisatie afgekondigd, wat voor de meeste mannen betekende dat ze in Oekraïne beschikbaar moesten blijven voor het leger. Het tegenoffensief begon na een half jaar en de strijd wordt nu vooral gevoerd in het oosten van het land.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.