Al 26 mensen veroordeeld voor oorlogsmisdaden in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Oekraïense rechtbanken hebben sinds de Russische inval 26 mensen berecht en veroordeeld vanwege oorlogsmisdaden. De veroordelingen waren onder andere voor verkrachting, moord, de beschieting van wooncomplexen, plunderen en het wreed behandelen van burgers. Tegen bijna driehonderd anderen is een aanklacht ingediend.

De stand van zaken na een jaar oorlog werd tijdens een briefing van Eurojust toegelicht door Myroslava Krasnoborova, de Oekraïense openbaar aanklager die de zaken over oorlogsmisdaden vanuit Den Haag coördineert. Tot nu toe heeft Oekraïne meer dan 71.000 vermeende oorlogsmisdaden geregistreerd.

"De schade kan niet worden teruggedraaid, maar we kunnen wel de verantwoordelijken berechten", zei Krasnoborova. Rusland ontkent dat het land wreedheden begaat of burgers aanvalt.

In mei vorig jaar werd voor het eerst sinds de start van de oorlog in Oekraïne een Russische soldaat berecht voor een oorlogsmisdaad. De 21-jarige Vadim Sjisjimarin bekende een man op een fiets te hebben doodgeschoten. Hij kreeg in eerste instantie levenslang, maar dat werd na een hoger beroep omgezet in vijftien jaar cel.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.