Rechtbank spreekt verdachte vrij van rol bij aanslagen Parijs

ANP Producties | Bron: ANP
Rotterdam

De rechtbank Rotterdam heeft woensdag Amsterdammer Annas A. (33) vrijgesproken van zijn mogelijke rol bij de aanslagen in Parijs in 2015. A. werd verdacht van het bemiddelen bij het leveren van wapens die in 2015 werden gebruikt bij de aanslagen in Parijs en vliegveld Zaventem. Er is in de zaak van A. onvoldoende wettig en overtuigend bewijs, oordeelt de rechtbank.

Op de korte zitting bleek al snel dat een mogelijke vrijspraak in de lijn van de verwachting lag. Vooraf had het Openbaar Ministerie de rechtbank en de verdediging al geïnformeerd dat de officier van justitie om vrijspraak zou vragen. De rechtbank deed dan ook direct uitspraak.

A. werd ervan verdacht dat hij van 1 september tot 1 december 2015 inlichtingen heeft verschaft, dan wel behulpzaam is geweest bij het verstrekken van inlichtingen aan de aanslagplegers waar ze in Rotterdam wapens konden kopen. Maar de verdenking was slechts gebaseerd op één verklaring dat de wapens uit Nederland waren gekomen en dat is voor het OM niet voldoende, aldus de officier van justitie.

Geen bewijs

Wel staat voor het OM vast dat A. appte met zijn Belgische neef Ali el H., die de wapens zou hebben geleverd aan de terreurcel die de aanslagen pleegde. Daarin spraken ze over drie "clio's" die klaarlagen. Volgens A. en zijn neef ging het om softdrugs. A. zou zijn neef een adres en een telefoonnummer hebben verschaft voor de handel. Het is voor het OM duidelijk dat ze niet spraken over de gelijknamige auto’s. Maar het valt niet te bewijzen dat het om aanvalsgeweren ging die de aanslagplegers in Parijs en Brussel hebben gebruikt en ook niet dat dat op het adres in die periode een wapenhandelaar actief was.

A. is sinds juni 2019 op vrije voeten, hij was niet bij de zitting aanwezig. Zijn neef werd in juni vorig jaar veroordeeld in Frankrijk tot een gevangenisstraf van tien jaar voor deelname aan de terroristische organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Parijs.

Ontbreken gegevens

De officier sprak van een "complexe zeer uitzonderlijke zaak" die veel onderzoek heeft gevergd. "Er is keihard gewerkt maar doordat terug in de tijd moest worden gerechercheerd waren niet alle gegevens meer beschikbaar." Zo beschikte het OM niet meer over telecomgegevens.

Tijdens de aanslagen in Parijs vielen 130 doden. De meest dodelijke aanslag op 13 november 2015 was de aanslag in concertzaal Bataclan, waarbij in totaal 90 mensen om het leven kwamen. Een van de aanslagplegers die aan een ander zou hebben gezegd dat hij de wapens uit Nederland had opgehaald, heeft zich op 22 maart 2016 opgeblazen op luchthaven Zaventem in Brussel.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.