PKK schort 'operaties' op na aardbevingen Turkije

ANP Producties | Bron: ANP
Ankara

De verboden Turkse arbeiderspartij PKK schort voorlopig zijn "operaties" in Turkije op vanwege de verwoestende aardbevingen in het land, aldus een leider van de Koerdische militante beweging. Dat meldt persbureau ANF, waarmee de PKK nauwe banden onderhoudt.

"We hebben besloten om geen operatie uit te voeren zolang de Turkse staat niet aanvalt", zo heeft leider Cemil Bayik verklaard. Hij wijst op de grote ramp die de aardbevingen hebben veroorzaakt. "Duizenden van onze mensen liggen onder het puin."

De strijd van de PKK voor een onafhankelijk Koerdistan en meer rechten voor Koerden begon in 1984 en heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. De PKK wordt door onder meer Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie gezien als terroristische organisatie.

De Turkse regering gaf de PKK eind vorig jaar de schuld van een aanslag in Istanbul. Bij een explosie in een drukke winkelstraat vielen zes doden en meer dan tachtig gewonden. De PKK ontkende hierbij betrokken te zijn geweest. In een reactie op de aanslag begon Ankara in het noorden van Syrië een nieuw offensief tegen de PKK.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.