Blijf ook ná januari die frontale lob activeren | column Kim Lammers

Kim Lammers

De maand januari is voorbij, hoe staat het met alle goede voornemens? Nog steeds zo fanatiek aan het sporten?

Deze week las ik een artikel over bewegingsarmoede in Nederland. De helft van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht en de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig. Sterfte komt nu in de meeste gevallen door welvaartsziekten. Ik schrok helemaal toen ik las dat de jeugd wordt geteisterd door verschillende volwassenen aandoeningen. Peuters met diabetes type 2, achtjarigen met een te hoge bloeddruk of tieners met kapotte levercellen vanwege te veel vetinname.

Nu is het niet mijn bedoeling om door middel van angst zaaien mensen in te laten zien hoe belangrijk een gezonde levensstijl is, maar ik wil wél een poging doen om aan alle trouwe lezers het belang van bewegen te benadrukken, en dit te stimuleren. We leven in een tijd waarin alles makkelijker wordt: de elektrische fiets (daar heb ik al eens een column aan gewijd), thuisbezorgers en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Je zou dus zeggen dat er extra tijd overblijft om te sporten, maar die tijd spenderen we vaak aan het consumeren van van alles en nog wat op onze telefoon. Een lange dag werken, in de file staan, koken, aandacht voor de kinderen, et cetera. Waar haal je dan de energie nog vandaan om te gaan sporten? Het is toch veel lekkerder om op de bank te ploffen.

Hoogleraar Erik Scherder kan ook nog verklaren waarom je liever op die bank ploft. Doordat we passiever zijn geworden, activeren we de frontale lob te weinig. En laat die lob nou net het stukje brein zijn van het initiatief en de motivatie. Het is wetenschappelijk bewezen dat bewegen een positief effect heeft op je fysieke en mentale gezondheid en tóch doen we het te weinig.

Ik heb ook echt niet altijd zin om te sporten, maar hoe lekker is het als je dan toch gaat. Misschien denk je: ja, Kim heeft makkelijk praten als oud-topsporter. Maar zo fit als ik was, word ik nooit meer, sterker nog, het takelt eigenlijk alleen maar verder af. Dus spreek ik af met andere mensen zodat ik er nog een wedstrijd van kan maken, want als ik kan winnen, ben ik snel te porren. Gebruik een stappenteller of een smartwatch die jou inzicht geeft in jouw activiteit, wellicht kun je er op die manier een wedstrijd van maken om er een spelelement aan toe te voegen. Hoe mooi zou het zijn als wij die frontale lob kunnen blijven activeren. Niet alleen in januari, maar het hele jaar door.

Meer nieuws uit Sport