Aardbeving Turkije en Syrië voelbaar op Velsens asielschip Silja Europa
Verwoesting in Sanliurfa, Turkije.© Foto: Anadolu Agency via Getty Images
Bewoners van asielschip Silja Europa in Velsen-Noord zitten in angst om hun familieleden na de zware aardbeving in Syrië en Turkije. Er zijn nog steeds naschokken en er liggen mensen onder het puin.
,,Mijn vrouw en babyzoontje werden vanochtend om 4:17 uur met een zware schok wakker”, vertelt Sardar Dogan, een Turkse bewoner van de Silja Europa. ,,Alle planken in de keuken begonnen om te vallen, ons zoontje zag de kroonluchter bewegen en deed angstig zijn ogen dicht.”
Bewoners van de Silja Europa proberen sinds maandagochtend hun familieleden in Turkije en Syrië te bereiken. Op het asielschip verblijven veel Syriërs, vooral uit Noord-Syrië, en ook een aantal Turkse asielzoekers.
Op straat in de sneeuw
,,Mijn moeder, vader, vrouw en zussen sms’ten me vannacht allemaal”, vertelt Sardar. ,,In mijn kamer op het schip deden telefoon en internet het niet, dus ik hoorde het nieuws pas om acht uur ’s ochtends.” Hij belde meteen met zijn vrouw, die net als de meeste andere inwoners van Gaziantep in de kou en sneeuw op straat blijft uit angst voor naschokken. Enkele van Sardars ooms en tantes zijn omgekomen, er liggen nog familieleden onder het puin.
In totaal kwamen bij de aardbeving, die een kracht van 7,8 op de schaal van Richter had, tot nu toe zeker 1400 mensen om in het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië. Ook werden veel gebouwen verwoest. Maandag aan het einde van de ochtend werd opnieuw een zware aardbeving gemeld in Turkije.
Ook in Syrië voelen mensen nog steeds naschokken. ,,Ik heb vijf minuten geleden mijn moeder gebeld, in de buurt van Afrin”, appt Hozan Adlo vanaf het schip. ,,Er was weer een aardbeving.” Andere bewoners van het asielschip vertellen dat hun familieleden de aardbeving tot in de Libanese hoofdstad Beiroet en de Syrische hoofdstad Damascus konden voelen. In verschillende steden vluchtten mensen in paniek de straat op.
Niet bereikbaar
Niet alle getroffen plekken zijn even goed bereikbaar. Een woordvoerster van Stichting Vluchteling meldt dat partnerorganisatie INTERSOS in de Syrische provincie Hama hulp kan bieden, maar dat delen van Noordwest-Syrië moeilijk toegankelijk zijn omdat er nog steeds geweld heerst van gewapende groeperingen. Door de oorlog en de economische malaise was het overgrote deel van de mensen in dit deel van Syrië toch al afhankelijk van hulp.
,,Het is heel droevig”, verzucht een Syrische bewoner van de Silja Europa. ,,Dit komt bovenop alle problemen die het Syrische volk al heeft.”
Lees ook: Hoe een asielschip Velsen-Noord verscheurde: ’Hoe halen ze het in hun hoofd!’