Hoger beroep moordproces Eris start met twee weken regiezittingen

ANP Producties | Bron: ANP
Schiphol

Het gerechtshof in Arnhem heeft vanaf maandag de komende twee weken uitgetrokken voor voorbereidende zittingen in het hoger beroep van het omvangrijke liquidatieproces Eris rond de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. De zittingen vinden plaats in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Eris gaat over vijf moorden en meerdere pogingen daartoe. In het proces is aan vier verdachten een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Volgens de rechtbank was er sprake van "een criminele organisatie, die zich fulltime met het plegen van liquidaties bezighield, zo nodig 24 uur per dag". De berichten waarin werd gesproken over de moordplannen waren "huiveringwekkend". Veel moordopdrachten kwamen volgens de rechtbank vermoedelijk van Ridouan Taghi en werden uitgezet bij de organisatie "die over leven en dood meende te kunnen beschikken" en waarin Delano - Keylow - R. "een spilfunctie had". "Hij zag liquidaties als een verdienmodel."

Delano R. kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, net als Feno D., Jermaine B. en Ferrel T. De 74-jarige Greg R., die wordt gezien als een soort godfather en prominent lid van de motorclub, hoorde levenslang eisen maar de rechtbank veroordeelde hem tot een celstraf van zes jaar en negen maanden. De rechtbank ziet namelijk geen bewijs voor zijn betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

De omvangrijke moordzaak kwam in een stroomversnelling toen Tony de G. besloot over te lopen naar justitie en kroongetuige werd. Hij hoorde tien jaar cel eisen en kreeg deze straf ook opgelegd, in ruil voor zijn bekentenissen.

De vermeende moordopdrachtgever Taghi stond overigens niet terecht in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo. Daarin is vorig jaar tegen hem en vier medeverdachten een levenslange gevangenisstraf geëist. De strafzaken Eris en Marengo volgen elkaar chronologisch op. Marengo eindigt met de vergismoord op Hakim Changachi begin januari 2017 in Utrecht. Eris begint met de vermoedelijke vergelding voor deze vergissing, de moord op Justin Jap Tjong eind januari 2017 in Amsterdam.

Vanaf maandag zijn er twee weken regiezittingen. Daarin kunnen onder meer onderzoekswensen besproken worden. Maandag en dinsdag worden de zaken van vijf verdachten besproken, onder wie hoofdverdachten Delano R., Feno D., Jermaine B. en Greg R. Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt, is nog onduidelijk.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.