Vrouwen SDO brengen koploper maar één helft in verlegenheid. ’In de rust zei ik dat we zouden winnen, want dit had ik in tijden niet gezien’

Larissa Verbeek geeft haar directe tegenstander letterlijk het nakijken.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Wim Herstel
Bussum

’Black and white dancing together. Side by side we’ll make things better. You’re never alone.’ De opzwepende beats van 2 Brothers on the 4th Floor klonken zondagmiddag over sportpark De Kuil in Bussum.

De househit uit de jaren negentig schalde tijdens de warming-up uit de box van de vrouwen van Bekkerveld, soms onderbroken door de aanmoedigingen van trainer Mohammed Hachhouch. Aan alles was duidelijk dat zijn ploeg niets aan het toeval wilde overlaten en de lange rit vanuit Heerlen naar Bussum maar met één doel had gemaakt: drie punten. De nog ongeslagen koploper van de hoofdklasse B won uiteindelijk met 1-3 van SDO, al ging dat niet zonder slag of stoot.

De verbale aanwezigheid van Hachhouch bleef ook na de aftrap, maar het plan van SDO-collega Richard Buisman werkte voor rust perfect. „We verloren daar met 5-0 en hadden toen totaal geen antwoord op de lange ballen van Bekkerveld. Vandaag moeten we daarop antwoorden door met veel druk naar voren te spelen”, had de coach, bezig is aan zijn laatste jaar in Bussum, vooraf al had verklapt.

Déjà vu

En met succes. Uit niks op het veld kon opgemaakt worden dat SDO met de titelfavoriet te maken had. De Bussumsen waren heer en meester, ondanks een 0-1 achterstand in de twintigste minuut. Een onverwachte tegentreffer, gezien het spelbeeld, die op geen enkele manier leidde tot paniek bij de thuisploeg. SDO bleef vasthouden aan het strijdplan en dat leidde ruim een kwartier later tot de gelijkmaker. Lotus Posthumus bezorgde de aanwezigen een déjà vu door - net als Marco van Basten tijdens de halve finale van het EK in 1988 tegen Duitsland - met een perfect ingezette sliding de 1-1 achter de Limburgse doelvrouw te glijden.

Geen schim

In blessuretijd scheelde het vervolgens een haar of Jennifer Neef had Bekkerveld een gevoelige tik toegebracht. Ze zag haar inzet op de lijn gekeerd. Voor alle aanwezigen was duidelijk: in de tweede helft zou de Bussumse hoofdklassedebutant het karwei alsnog wel klaren. Sommige dingen bleven daarin zeker hetzelfde. Zoals het staccato souffleren van de Bekkerveld-coach en een scheidsrechter die zijn werkterrein beperkte tot de middencirkel, behalve bij de enkele vuile meters die hij extra maakte om Bekkerveld-speelster Sharon Zagar haar tweede gele kaart te tonen. Ook in overtal was SDO echter geen schim van de ploeg die het de trotse koploper in de eerste vijfenveertig minuten zo moeilijk had gemaakt.

Geflatteerd

Het voor rust nog prima combinerende middenveld was verdwenen en de ploeg ging steeds meer mee in het ’lange-ballen-snel thuis-voetbal’ van de Limburgsen. Na een fase vol slordigheden scoorde Bekkerveld rond het uur in twee minuten tijd twee goals die uiteindelijk de ietwat geflatteerde 1-3 nederlaag inleidden. Buisman: „In de rust zei ik dat we zouden winnen, want wat ik in de eerste helft zag, had ik in tijden niet gezien. Ik weet ook wel dat we er niks voor kopen, maar we verliezen vandaag onnodig.”

Hoofdklasse vrouwen

SDO-Bekkerveld 1-3

20. Simons 0-1, 38. Posthumus 1-1, 58. Simons 1-2, 60. Muermans 1-3.

SDO: Baars, Van Rossum, Vroegindeweij, Van der Zalm, Verbeek, Manuputty (65. Janssen), Broere, Uysal, Posthumus, Neef, Den Ouden.

Meer nieuws uit Sport Regionaal