Alles over de liefde bij Kleine Zaal in Bussum. En alles vierhandig op de piano

Ensemble BrinCQ.© Foto Arnold van Dongen

Rudolf Hunnik
Bussum

Concertpodium De Kleine Zaal in Bussum geeft een muziekavond met romantische liederen van Brahms. Uitgenodigd zijn vier zangers (BrinCQ) en twee pianisten. Ze brengen ’Liebeslieder Walzer Op.52’, ’Drei Quartette Op.64’ en het ’Schicksalslied’ en op piano delen uit Brahms’ ’Hongaarse dansen’.

Vorig jaar is het zangkwartet BrinCQ opgericht. Dit Goois muziekgezelschap bestaat uit Charlotte Houberg, sopraan, Karin Brunt, mezzosopraan, Joost van Velzen, tenor en Nathan Tax, bas-bariton. De pianisten Pau Hernandez Alenyar en Martijn Willers tekenen voor de begeleiding.

„Nathan Tax is de initiatiefnemer van ons kwartet”, zegt Charlotte Houberg. „Hij wilde een vocale groep vormen met leden die dicht in de buurt van elkaar wonen. Dat is handig met repeteren.”

Sopraan Charlotte Houberg heeft gestudeerd aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatorium van Den Haag bij zangdocent Henny Diemer. In 2016 is ze cum laude afgestudeerd. Haar afsprakenboek voor optredens voor dit jaar is al behoorlijk vol. „Ik zing oratoria, in opera’s, maar doe ook veel liederen en sta al geboekt voor kerstconcerten.”

Volksgedichten

Op de Brahms-liederenavond klinkt ’Liebeslieder Walzer Op. 52’ (1869). Dit stuk is voor zang en vier handen op één piano geschreven. Dit zijn achttien liefdesliedjes gebaseerd op poëzie uit ’Polydora’, een verzameling Duitse volksgedichten en liefdesliedjes uit 1855, samengesteld door George Friedrich Daumer (1800-1875). ’Walzer’ is een verwijzing naar componist Johann Strauss (1825-1899), ’de walsenkoning’.

„Twee Nederlandse dichters Lily Monori van Dijken en Frank Verhulsdonck hebben in het Nederlands nieuwe gedichten geschreven op de liedteksten van ’Liebeslieder Walzer’. De teksten die destijds zijn geschreven, gingen over de liefde in zijn diversiteit, maar zijn in de context van nu wel een beetje ouderwets.”

Het onbekende

Houberg vindt in het Nederlands zingen op klassieke muziek niet makkelijk. „Maar door je moedertaal staat het wel heel dicht bij je.” Ook in deze hertaalde liederenreeks gaat het over de liefde. „Liefde kent vele gezichten: liefde voor de natuur, voor je medemensen, je geliefden, het spirituele en het onbekende.” Eveneens de drie kwartetten ’Drei Quartette, opus 64’ met ’An die Heimat’, ’Der Abend’ en ’Fragen’ handelen over de liefde en zijn romantisch.

De poëtische tekst van het ’Schicksalslied’ is geschreven door Friederich Höldring (1770- 1843). Dit gedicht bevat twee strofen en beschrijft de zaligheid van de goden en het lijden van de mensheid.

„Dit muziekstuk is oorspronkelijk voor koor en orkest gecomponeerd, maar je kunt het ook zingen met vier zangers. In een koor als zanger moet je klinken als één stem. Daarbij laat je iets van jezelf achterwege om je te voegen met de rest. Als je met vier aparte stemmen zingt, hoef je niet altijd één te worden met de andere stemmen. Je voelt je dan vrijer je stem te gebruiken in bijvoorbeeld het ritme, of volume en klank.”

Al de liederen worden vierhandig op een piano gespeeld. „Waarom? Als je de piano met vier handen speelt, kun je die volop benutten en kun je zoals bij het ’Schicksalslied’ een mooi orkestklank weergeven.”

’Brahms-avond’, 17 februari, 20.15 uur, De Kleine Zaal om de hoek, Spieghelkerk, Bussum. kleinezaalomdehoek.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.