Baarn maakt haast met wie weet toch nog woningbouw op het Pasveerterrein. Maar nieuwe bedrijfsgebouwen blijven als Zwaard van Damocles boven het plan hangen

Het Pasveerterrein.

Eric Lorier
Baarn

De plannen voor nieuwe bedrijfsgebouwen waren al ingediend, maar de gemeente Baarn heeft de eigenaar van het immense Pasveerterrein in het centrum van het dorp toch nog weten over te halen om woningen te bouwen. Althans, om een poging te wagen. Aan woningen is tenslotte een schreeuwend tekort aan in het dorp.

Haast. haast. haast. Dat is wat wethouder Mark Veldhuizen heeft op dit moment. Hij wil woningbouw op het deels niet meer gebruikte bedrijventerrein van Pasveer tussen Schoolstraat en Eemstraat versneld mogelijk maken door in de beginfase van de procedures de gemeenteraad over te slaan. Ja, hij loopt het risico dat de gemeenteraad hem dan aan het eind van de procedure alsnog terugfluit en dat al het werk voor niks was, maar hij vindt dat het risico waard, vertelde hij de raadsleden woensdagavond: ,,No guts no glory.”

Haast is om diverse redenen geboden. Aan de ene kant ’dreigt’ de nieuwe Omgevingswet van kracht te worden die de spelregels verandert, al is de invoering van de wet nu net weer met een half jaar uitgesteld tot begin 2024. ,,Maar je weet ook nooit wat de grondeigenaar gaat doen. Alles wordt duurder, dus het is niet ondenkbaar dat hij, als het hem te lang duurt, besluit om toch maar bedrijfsgebouwen neer te zetten. Die vergunningsaanvraag heeft hij vorig najaar ingediend en die is na onze gesprekken niet ingetrokken, maar opgeschort.” In principe kan de gemeente Baarn geen plannen tegenhouden die binnen een bestemmingsplan passen. De bestemming van het terrein is bedrijven.

Grotendeels leeg

Pasveer was een technische groothandel in grote elektrotechnische installaties. Inmiddels staat een groot deel van de bedrijfspanden leeg. Aan de kant van de Schoolstraat zijn in een van de loodsen een aantal bedrijven gevestigd, zoals onder meer een fysiotherapie. Het Pasveerterrein is aan alle kanten ingeklemd door woningbouw. Omwonenden zien liever woningen dan bedrijven op het terrein. Alleen al naar aanleiding van het idee dat er nieuwe bedrijfsgebouwen zouden worden neergezet kwamen volgens wethouder Veldhuizen ruim twintig ’premature’ bezwaren binnen.

De eigenaar van het Pasveerterrein had eerder een plan voor ruim dertig woningen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.