Netanyahu in Parijs om hardere aanpak van Iran af te dwingen

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag in Parijs een ontmoeting gehad met de Franse president Emmanuel Macron. Netanyahu wil dat Europese landen zich harder opstellen tegenover Iran en overweegt daarvoor in ruil wapens te sturen naar Oekraïne. Aangezien Iran zich via drone-leveringen aan Rusland ook bemoeit met die oorlog en de afgelopen maanden de protesten in eigen land bloedig neerslaat, ziet Netanyahu dit als het moment voor een hardere aanpak.

Netanyahu hoopt dat de ontwikkelingen in Iran de westerse landen ertoe bewegen om te stoppen met de onderhandelingen met Iran over een nucleair akkoord. De premier wil ook meer sancties en dat de Iraanse Revolutionaire Garde volledig op de sanctielijst komt te staan. Daar zijn Frankrijk en Duitsland tot nu toe tegen geweest.

Afgelopen week werd een Iraanse wapenfabriek geraakt door een droneaanval. Volgens Iran, maar ook volgens een aantal Amerikaanse kranten, zit Israël achter die aanval, waarbij geen doden zijn gevallen.

Relatief neutraal

Israël heeft zich tot nu toe relatief neutraal opgesteld in de oorlog in Oekraïne. Dat het nu toch overweegt wapens te leveren heeft tot woede geleid in Rusland.

Macron had voor het gesprek aangekondigd dat hij het met Netanyahu ook zou hebben over het toegenomen geweld tussen Israëliërs en Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. De laatste weken liep de spanning op na een inval van het Israëlische leger waarbij negen Palestijnen om het leven kwamen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.