Bijzondere bijstand voortaan ook voor Hilversummers met een inkomen tot 130 procent van minimumloon

Bijzondere bijstand is voor veel meer Hilversummers beschikbaar.

Leander Mascini
Hilversum

„Een feestelijk moment”, noemde PvdA-raadslid Jacqueline Kalk het woensdagavond. „Wat wil een mens nog meer?” Zij reageerde dolenthousiast op het voorstel van wethouder Bart Heller om de bijzondere bijstand structureel beschikbaar te maken voor Hilversummer die tot 130 procent van het minimumloon verdienen.

Bijzondere bijstand is bedoeld om noodzakelijke kosten te betalen, waarvoor iemand niet het budget heeft. Deze kosten worden niet via een verzekering of andere regeling vergoed. Denk aan een gehandicaptenparkeerplaats, een begrafenis of crematie, verhuiskosten of een urgentieverklaring van WoningNet.

Begroting

De wethouder stelde dus woensdagavond voor om dit structureel mogelijk te maken voor Hilversummers die tot 130 procent van het wettelijk sociaal minimum verdienen. Vanaf 2025 wordt dat in de begroting opgenomen, maar tot die tijd wordt het wel al ingevoerd. Sterker nog, Heller beloofde dat dat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van start gaat.

Alsnog

Aanvragen die vanaf die datum zijn ingediend, maar zijn afgewezen, worden nog een keer onder de loep genomen. Blijkt dat een aanvraag nu wel de bijzondere bijstand had kunnen krijgen, dan wordt het geld alsnog overgemaakt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.