De voordeuren staan weer wagenwijd open voor Gluren bij de Buren: ’Best intiem en eng’

Christian Kuitert, Jesse Hollestelle en Ward Bruning bij de vorige editie.© Eigen archief

Annalies van Swet
Hilversum/Baarn

Meedeinen op de krachtige r&b en soul van Lisa Mechelina, neerploffen bij de Spinvis-sferen van Christian Kuitert en lachen om de eenakter ’Feestje’ van toneelgroep ARTI. Zondag 5 februari staat bij tientallen gezinnen in Hilversum en Baarn de voordeur wagenwijd open voor de huiskamerconcerten van Gluren bij de Buren.

Twee keer per jaar veranderen huiskamers en tuinen in podia voor de lokale amateurkunst. Muziek, theater, dans en cabaret; er is voor iedereen wat te beleven.

Lisa Mechelina is één van de singer-songwriters die zondag 5 februari live te beluisteren is. Vorig jaar stond ze ook al in de agenda van Gluren Bij De Buren. Sinds haar veertiende schrijft ze haar eigen nummers en maakt ze haar eigen muziek. „Covers heb ik ook geprobeerd, maar dat is niet zo mijn ding”, legt ze uit. Ze doet nu voor de tweede keer mee aan Gluren bij de Buren. „Het is echt heel erg leuk. Er komen zoveel verschillende soorten mensen.”

Lisa tijdens de vorige editie© Eigen archief

Haar repertoire bestaat uit meerdere eigen geschreven nummers op de gitaar en de piano. Voorheen voornamelijk pop, maar nu wordt haar muziek beïnvloed door r&b en soul. „Ik ben recentelijk van stijl gewisseld. Ik maakte vaak muziek op de piano, wat al gauw er een beetje ’poppy’ uit kwam. Ik wilde graag de r&b en soul-kant op. Hier heeft mijn producer Chris Val me heel erg bij kunnen helpen. Chris produceerde voornamelijk hiphop en werkte samen met rap-artiesten. We zijn samen de studio ingegaan en binnen een uur hebben we een nummer gemaakt. Toen dacht ik: ’ja, jij snapt wat ik wil’.”

Lisa haalt inspiratie uit artiesten als Christina Aguilera en H.E.R. „Maar ook Julia Michaels is een singer-songwriter waar ik echt naar opkijk.”

Ze speelt om 12:45 uur, 14:15 uur en 15:45 uur in haar ’ouderlijk’ huis.

Link naar spotify: https://open.spotify.com/artist/7q3Rfi01quBtPn3erwjFaP

Toneelgroep ARTI

Ook kleinkunst is vertegenwoordigd bij Gluren bij de Buren. Toneelgroep ARTI speelt ’Feestje’ in de Winter Wonder Woonkamer aan de Irisstraat. Een korte eenakter over Herman en zijn vijftigste verjaardag, waar zijn tantes ook voor zijn uitgenodigd. Als blijkt dat Martin ook is uitgenodigd, neemt de verjaardag een hele andere wending. „Ik vrees dat als ik meer vertel dat ik teveel weggeef”, legt Yvonne, een van de vier spelers van het stuk Feestje, uit. „Het stuk duurt tenslotte niet langer dan 25 minuten.”

Toneelgroep ARTI uit Amsterdam bestaat al sinds 1917 en is daarmee de oudste amateur toneelvereniging uit Amsterdam. De groep bestaat normaliter uit dertien spelers. Jaarlijks voeren ze een grote productie op in het Polanentheater te Amsterdam.

„Buiten de grote jaarlijkse productie kent ARTI de mogelijkheid voor spelers om aan een kleine productie mee te doen, zoals deze eenakter. Edwin, Gerda, Fenny en ik hebben dit seizoen ervoor gekozen om ook voor die mogelijkheid te gaan.”

Edwin, Gerda, Fenny en Yvonne.© Paul Bode

Het vinden van een geschikt stuk, wat niet langer is dan 25 minuten, bleek nog een hele opgave: „In eerste instantie gingen we op zoek naar een bestaand stuk. Maar ja, het is bijna onmogelijk om een leuk bestaand stuk te vinden van maximaal een half uur voor drie vrouwen en één man. Edwin heeft uiteindelijk zelf deze eenakter geschreven.”

Toneelgroep ARTI speelt zondag aan de Irisstraat om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur. Meer informatie over de toneelgroep: https://toneelgroep-arti.jimdo.com/

Christian Kuitert

Met zijn Spinvis-sound maakt Christian melancholische muziek over maatschappelijke thema’s. „We noemen het vaak een beetje badkamerblues. Een beetje chill, een beetje echo en ook af en toe wat fluisterrock. Er mag dus ook wel een elektrisch gitaartje in”, vertelt Christian.

Normaal gesproken speelt hij samen met twee andere vrienden, Jelle Hollestelle en Ward Bruning. Als trio deden ze vorige editie mee met Gluren bij de Buren: „We hebben allemaal geschiedenis gestudeerd. De bassist en ik hebben samen in een coverbandje gespeeld en hij zit weer in een toneelclubje met de ander. Zo zijn we samengekomen.”

„Je maakt echt verbinding met het publiek. Best intiem en eng. Je kan mensen recht in de ogen aankijken. Stonden we daar in een woonkamer een beetje over mensen heen te spugen.”

Dit keer staat hij alleen in Baarn. Hij schrijft Nederlandstalige nummers met grappige metaforen. En de liefde komt natuurlijk uitgebreid aan bod. „Ik gebruik veel woordspeling. Het moet mooi samenkomen. De tekst is wat mensen het meest bijblijft, de tekst wordt echt gedragen door de muziek.”

Christian speelt zondag bij Speeltuin Oosterkwartier in Baarn om 13:30 uur, 15:00 uur 16:30 uur. Link naar spotify: https://open.spotify.com/artist/0BN1p1uIOS24Sd5EmkmLcz

Meer informatie

Gluren bij de Buren is een amateurkunstfestival wat twee keer per jaar, een keer binnen en een keer buitenshuis, plaatsvindt. Het evenement is een productie van Stichting De Bühne, wat zich sinds 2008 inzet voor cultuurbeoefening en -beleving. Het festival staat voor sociale impact, cultuurparticipatie en diversiteit. 44 verschillende gemeenten doen mee, verspreid over heel Nederland. Alle optredens duren dertig minuten en bezoekers kunnen wandelen of fietsen van locatie naar locatie. Er is geen entreebewijs nodig, maar een vrijwillige bijdrage is gewenst.

Meer informatie en de kaart met het gehele programma: https://glurenbijdeburen.nl/

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.