Tal van huiszoekingen in corruptieonderzoeken Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

In Oekraïne zijn tal van huiszoekingen gedaan, naar verluidt in onderzoeken naar corruptie en fraude volgens plaatselijke media. Zo is bijvoorbeeld een inval gedaan in een woning van de omstreden oligarch Igor Kolomojski en van een voormalige minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov.

Kolomojski was ooit een van de rijkste en machtigste figuren in Oekraïne. Hij was vier jaar geleden een belangrijke sponsor van de politieke loopbaan van de huidige president Volodimir Zelenski. Maar de twee zijn niet meer op goede voet en Zelenski is in 2021 een campagne begonnen tegen de invloed en macht van oligarchen. Het leidde samen met de gevolgen van de oorlog eind afgelopen jaar tot veel nationalisaties van particuliere bedrijven, inclusief een reeks ondernemingen van Kolomojski. Hij heeft de Israëlische en de Cypriotische nationaliteit.

Belastingontduiking

Volgens Oekraïense media wordt Kolomojski ervan verdacht betrokken te zijn bij een kolossale belastingontduiking en illegale verkoop van olieproducten door de leiding van een olieproducerend bedrijf en van een raffinaderij. Het zou, naar de huidige koersen, gaan om het wegsluizen van circa 920 miljoen euro.

Ex-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov is in het vizier geraakt door een helikopterongeluk in januari waarbij zijn opvolger op het ministerie, Denis Monastirski, samen met dertien anderen om het leven is gekomen. Het is niet duidelijk waar de huiszoeking om ging. De helikopter werd gebouwd door Airbus en Avakov ging circa zes jaar terug over de contracten met Airbus. Avakov was minister van Binnenlandse Zaken van 2014 tot halverwege 2021.

Aanpak wijdverspreide corruptie

Een week geleden nog is een aantal topbestuurders plotseling ontslagen. De gouverneurs van verscheidene militaire regio's, twee onderministers op een ministerie voor regionale ontwikkeling, een onderminister van Defensie en het plaatsvervangend hoofd van het presidentieel bureau van Zelenski hebben ook ontslag genomen of zijn ontslagen.

Zelenski heeft pas gezegd de 'oorlogsregering' te willen stroomlijnen en zich fel te willen keren tegen de wijdverspreide corruptie in het land. Oekraïne wordt al heel lang geteisterd door corruptie en vriendjespolitiek. En op de corruptie-ranglijst van Transparency.org staat het land op een lijst van 180 landen op nummer 116. Daarmee staat het Europese land ver weg van bijvoorbeeld de achtste plaats van Nederland of de negende van Duitsland.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.