Schaapskooicafé Eemnes stuit opnieuw op ’nee’. Plan strookt niet met regels voor bouwen in de polder

Impressie van hoe het café eruit zou kunnen zien.© Illustratie VanWestreenen

Ronald Frisart
Eemnes

Eemnesser Johan Wiggerts heeft burgemeester en wethouders gevraagd toch nog eens te kijken naar zijn plan om aan het begin van de Eemnesservaartsteeg een ’sociaal café’ met het uiterlijk van een schaapskooi te vestigen. Net als de vorige keer zegt het college ook nu ’nee’ tegen het plan.

In essentie zeggen burgemeester en wethouders: de tekeningen hoe het gebouw eruit kan gaan zien, wijken iets af van de eerder ingeleverde tekeningen, ’maar in essentie komt het (plan) op hetzelfde neer’. En bij die eerdere gelegenheid was de reactie al: het plan strookt niet met de regels. Ook bij de provincie Utrecht heeft de gemeente nog eens navraag gedaan. Conclusie: „Het heeft geen zin een aanvraag in te dienen.” Die zal namelijk nog steeds leiden tot een afwijzing door de provincie.

Rode contour

Namens Wiggerts stuurde adviesbureau VanWestreenen twee maanden geleden aan het college een nieuw pleidooi om toch mee te werken aan het café-initiatief. Daartoe moet wel de zogeheten rode contour (waarbuiten niet mag worden gebouwd) iets worden verlegd, aldus VanWestreenen. Dat moet volgens het bureau best mogelijk zijn. Voorwaarde is dan wel dat de gemeente Eemnes eerst meewerkt, waarna het vervolgens aan de provincie is om wel of niet in beweging te komen.

Maar volgens burgemeester en wethouders gaat de provincie dus echt niet bewegen. Hoewel een aanvraag om het café te mogen bouwen volgens het college dus kansloos is, staat het de initiatiefnemer vrij om desondanks een aanvraag in te dienen via het omgevingsloket. In dat geval zal de gemeente wel eerst een ’anterieure overeenkomst’ sluiten waarin staat dat de kosten van zo’n aanvraag (ook de kosten van de tijd van Eemnesser ambtenaren) voor rekening komen van de initiatiefnemer.

Enthousiasme

Adviesbureau VanWestreenen merkt overigens op dat met een aantal leden van de gemeenteraad contact is opgenomen en dat daarbij politiek enthousiasme over het plan is gebleken. Hoe dat zit, kan voor het eerst blijken op maandag 6 februari. Dan bespreekt de raadscommissie Ruimte het verzoek van Wiggerts aan het college om alsnog mee te werken plus de afwijzende reactie van burgemeester en wethouders.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.